ukenru
ukrayina-ta-yevrokomisiya-spivpratsyuvatimut-u-kosmichniy-sferi

Україна та Єврокомісія співпрацюватимуть у космічній сфері

 • 14780 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. У п’ятницю, 25 травня Європейська Комісія підписала угоду про співпрацю із Державним космічним агентством України. Її мета - поширення переваг програми спостереження та моніторингу Землі Copernicus за межі кордонів ЄС. Про це повідомило Представництво Європейського Союзу в Україні, передає УНН.

Документ було підписано в рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства.

Програма Copernicus є найбільш амбітною та успішною програмою спостереження за Землею. Вона надає переваги під час моніторингу за землею, водою та атмосферою, а також підтримку в прогнозуванні, управлінні та зменшенні негативних наслідків природних катастроф.

У рамках такого формату співпраці Державне космічне агентство України має намір надавати програмі Copernicus повний, вільний та відкритий доступ до даних із своїх супутників, які ведуть спостереження за Землею. Разом із космічними спостереженнями важливим є також доступ до даних локальних спостережень. Тому Державне космічне агентство України має намір надавати доступ до даних мережі регіональних обсерваторій для програми Copernicus. Зокрема, це геофізичні та метеорологічні мережі.

Також обидві сторони прагнуть покращити співпрацю щодо даних спостереження за Землею між агентствами, які працюють із супутниками Sentinel, Європейським космічним агентством та Європейською організацією із експлуатації метеорологічних супутників, а також програмами України, які ведуть супутникові спостереження за Землею.

Зазначається, що українські громадяни, науковці, дослідники та приватний сектор отримають повний, вільний та відкритий доступ до даних сім’ї супутників Copernicus Sentinel, які використовують високошвидкісне з’єднання між хабами даних. Кожна із сторін фінансуватиме власну діяльність та дотримуватиметься принципу “необміну коштами” в рамках угоди співпраці.

25 травня договір підписали Директор із космічної політики, програми Copernicus та оборони Філіп Брюне, від імені Європейської Комісії, та Голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Космічне агентство України готує нову програму на 2018 рік, згідно доручення уряду.

Українські Національні Новини

Технології