ukrayina-ta-ekvatorialna-gvineya-vidnovlyuyut-dvostoronnyu-spivpratsyu

Україна та Екваторіальна Гвінея відновлюють двосторонню співпрацю

 • 218411 переглядiв

КИЇВ. 24 липня. УНН. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив перший в історії двосторонніх відносин візит до Екваторіальної Гвінеї та домовився відновити двосторонню співпрацю між державами. Про це пише УНН з посиланням на повідомлення українського МЗС.

Деталі

Зазначається, що міністр Кулеба здійснив свій візит до Екваторіальної Гвінеї 23-24 липня, відвідавши міста Малабо та Джібло.
Кулебу прийняв Президент Теодор Обіанг Нгема Мбасого. Також український міністр провів переговори з міністром закордонних справ, міжнародного співробітництва та у справах діаспори Сімеоном Есоно Ангуе.

А також Кулеба провів зустрічі з головами верхньої та нижньої палат парламенту Гауденсіо Мохабою Месою та Главою Сенату Парламенту Терезою Ефуа Асангоно.

Кулеба та керівництво Екваторіальної Гвінеї обговорили вихід росії з Чорноморської зернової ініціативи та наслідки для продовольчої безпеки в Африці. Екватогвінейські співрозмовники наголосили на важливості продовження експорту українського збіжжя до країн Африки.

Цитата

"Вихід москви із зернової угоди суттєво загострив глобальну продовольчу кризу, наслідки якої вже зараз відчуваються в Африці через підвищення цін на продовольство. Росія не лише в односторонньому порядку відкликала гарантії функціонування зернового коридору, але й обстрілює портову інфраструктуру та зернові елеватори. Це спроба усунути конкурента з ринку та заробити на спекулятивних цінах. Внаслідок такої політики Кремля африканські країни змушені платити в рази більше за продовольство. Спільними зусиллями ми маємо покласти край російському шантажу", — наголосив Дмитро Кулеба.

Доповнення

Міністр поінформував про зусилля України задля збереження експорту зернових із українських портів. Він подякував Екваторіальній Гвінеї за готовність долучитися до спільних дій, аби не дати Росії підірвати продовольчу безпеку в Африці та в інших регіонах.

Під час зустрічей Дмитро Кулеба приділив окрему увагу Формулі миру Президента Володимира Зеленського як шляху до відновлення справедливого та довготривалого миру в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖросія хоче поступок, тримаючи в заручниках 400 млн людей: Кулеба закликав світ до відповіді на продовольчий тероризм рф

Зі свого боку, Президент Теодоро Обіанг Нгема Мбасого висловив підтримку суверенітету та територіальній цілісності України, а також якнайшвидшого завершення російської агресії згідно з принципами Статуту ООН. Він підтримав зусилля України з активізації відносин з Африканським Союзом.

Серед інших важливих тем, посадовці України та Екваторіальної Гвінеї обговорили:

  • розвиток політичного діалогу,
  • взаємодію в ООН та інших міжнародних організаціях,
  • збільшення товарообігу,
  • цифровізацію на основі українських технологій,
  • обмін досвідом у галузі сільського господарства,
  • співпрацю в сфері фармацевтики,
  • підготовку екватогвінейських кадрів.

Контекст

На початку 2000-х українсько-екватогвінейські відносини активно розвивалися. Україна збудувала для Екваторіальної Гвінеї фрегат, корвет та два патрульні катери. До окупації Криму в Академії військово-морських сил імені Павла Нахімова навчалися 50 екватогвінейських кадетів. Українські інженери нині будують найбільшу в країні гідроелектростанцію "Сендже". Тисячі студентів із Екваторіальної Гвінеї здобули вищу освіту в Україні.

Візит міністра активізував двосторонній діалог з Екваторіальною Гвінеєю. Це ще один важливий крок на шляху втілення Африканської стратегії, метою якої є створення нових можливостей для української держави, бізнесу та громадян.

Нагадаємо, Україна запросила африканську Гамбію приєднатися до "Формули миру". 

Також президент Зеленський зідзвонився із президентом Гвінеї та обговорили руйнівну діяльність пвк "вагнер" в Африці. 

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У росії лазерний бій та гонки дронів визнали видом спорту

     • 207557 переглядiв