ukenru
ukrayina-provela-bezpretsedentu-operatsiyu-u-mezhakh-yevropolu-z-likvidatsiyi-kiberzlochinnosti-yu-lutsenko

Україна провела безпрецеденту операцію у межах Європолу з ліквідації кіберзлочинності - Ю.Луценко

 • 13151 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Правоохоронці 30 країн завершили міжнародну операцію з ліквідації злочинної кібермережі на чолі з громадянином України. Про це сьогодні сказав Генеральний прокурор України Юрій Луценко на спільному брифінгу з в.о. голови Національної поліції Вадимом Трояном, передає кореспондент УНН.

 

"Правоохоронці 30 країн днями завершили безпрецедентну міжнародну операцію з ліквідації кібермережі Аваланш, яка щодня інфікувала по всьому світу до 0,5 млн комп'ютерів. Мережа функціонувала 7 років", - сказав він.

В.о. голови Нацполіції Вадим Троян уточнив, що основним організатором цієї злочинної групи був українець.

"До цієї злочинної групи входило 27 представників різних національностей та країн. З них ми знаємо точно, що 10 українців", - зазначив він.

У свою чергу Ю.Луценко сказав, що кілька днів тому 5 осіб було затримано, з них троє українці.

"Організатор цієї мережі громадянин України був затриманий у Полтаві і чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова та бойовий пістолет", - уточнив він.

Проти організатора цієї мережі, зазначив він, сьогодні суд планує застосувати запобіжний захід. Його підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ст.190 (шахрайство), ст.209 (легалізація і відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом), ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу ОЕМ).

Також, за його словами, проведено обшуки у майже 40 приміщеннях, вилучено кілька десятків серверів.

"Правоохоронці всього світу припинили діяльність понад 220 серверів, які були вражені вірусом, а також заблокували близько 800 тис. доменів. Злочинні угруповання використовували інфраструктуру Аваланш з 2009 року для розповсюдження шкідливих програм, фішингу та спаму, а також для відмивання грошей рекрутингових компаній. Щотижня вони надсилали потерпілим більше 1 млн повідомлень електронною поштою з вкладенням або посиланням", - сказав Генпрокурор.

Він уточнив, що з допомогою системи зловмисники інфікували близько 0,5 млн комп'ютерів щодня, а потім, щоб зняти цю інфекцію, вимагали відшкодування.

"Фінансові втрати по всьому світі від атак проведених за допомогою мережі Аваланж складають понад 100 млн євро. Це тільки доведених коштів", - сказав він.

За його словами, від України для проведення спецоперації, починаючи від 2014 року, були залучені оперативники Департаменту кіберполіції та слідчі Головного слідчого управління.

"Це перший дуже помітний успіх українських правоохоронних органів на міжнародній арені. Це перша велика і успішна міжнародна спецоперація Європолу, членом якого ми недавно стали", - резюмував Ю.Луценко.

Українські Національні Новини

Політика