ukenru
ukrayina-planuye-stvoriti-rezerv-nafti

Україна планує створити резерв нафти

 • 13887 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. Держрезерв розробив законопроект, згідно з яким в Україні буде створений стратегічний запас нафти і нафтопродуктів на випадок надзвичайних ситуацій, причому у державному секторі буде зберігатися лише 70% запасу, решту зберігатимуть приватні підприємства. Про це заявив голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук на прес-конференції, передає кореспондент УНН.

"Вперше в Україні буде запропонований законопроект про мінімальні запаси нафти і нафтопродукти. Цей законопроект писався протягом останніх 5 місяців. На сьогодні він знаходиться на погодження в Енергетичному співтоваристві і рухається за підтримки представництва ЄС в Україні", - зазначив голова Держрезерву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафта Brent торгується вище 85 дол. за барель

За його словами, цей закон дозволить виконати зобов'язання перед Енергетичним співтовариством щодо створення 90-денного стратегічного запасу нафти і нафтопродуктів, які можуть бути використані під час надзвичайних ситуацій. Планується, що запаси будуть частково зберігатися на підприємствах Держрезерву (70%), а частково – у приватного сектору (30%). За для цього Держрезерв планує створити окрему агенцію з незалежною наглядовою радою, яка буде опікуватися 70% резерву.

Як зазначив голова відомства, йдеться про 2 млн т нафти й про 2,5 млрд доларів, які частково будуть покриті за рахунок кредитних ресурсів ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон закликав Трампа не обмежувати експорт іранської нафти

При цьому він зазначив, що ідея створення резерву підтримана 100% учасників ринку. Уряд же, в свою чергу, планує, що до кінця року повинен бути розроблений і затверджений не тільки законопроект, а й нормативні підзаконні акти.

Крім того, В. Мосійчук додав, що Держрезерв разом з європейськими колегами працює над тим, щоб запобігти підняттю цін на пальне для кінцевого споживача. Оскільки створення резерву буде потребувати додаткових витрат операторів ринку, то вони, скоріше за все, будуть компенсовані за рахунок перерозподілу акцизного збору.

Нагадаємо, для поповнення запасів у 2019 році Держрезерв, за словами його голови Вадима Мосійчука, потребує 69 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка