ukenru
ukrayina-oskarzhila-povnovazhennya-delegatsiyi-rf-u-parye-protseduru-zapustili

Україна оскаржила повноваження делегації РФ у ПАРЄ: процедуру запустили

 • 15439 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Українській делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), разом із представниками інших країн, вдалося ініціювати початок процедури оскарження повноважень делегації Росії. За це рішення проголосувало 38 делегатів. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат, член української парламентської делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко, інформує УНН.

“Є! Достатня кількість делегатів Асамблеї нас підтримала! Повноваження російської делегації офіційно оскаржені! 38 голосів за, при необхідних 30”, - написав нардеп.

Деталі

За словами Гончаренка, тепер питання піде в Моніторинговий комітет ПАРЄ і там буде підготовлена доповідь, і в процедурний комітет для підготовки думки.

“Після цього підготовлені доповідь і думки будуть винесені на розгляд Асамблеї для остаточного рішення”, - додав парламентар.

Чого очікувати далі

Як і зазначив Гончаренко, після того, як ініцатива знайшла необхідну підтримку, то питання підтвердження повноважень розглядатиме моніторинговий чи регламентний комітет ПАРЄ. У своїй резолюції комітет може рекомендувати асамблеї підтвердити повноваження, не підтвердити їх або підтвердити з обмеженнями.

Варто нагадати

Російську делегацію позбавляли права голосу у квітні 2014 року після анексії Криму. Після того ці санкції кілька разів продовжувалися, оскільки Росія відмовлялася виконати вимоги кількох резолюцій ПАРЄ, серед яких були припинення анексії Криму та збройної агресії на Донбасі. На знак протесту делегація Держдуми РФ відмовилася брати участь у сесіях ПАРЄ, а Москва припинила виплати своєї частини внеску до бюджету Ради Європи.

Варто додати

Українська делегація на нинішній сесії ПАРЄ вже порушила питання про повернення до поточної дискусії по порушенню прав людини в Криму.

Також Асамблея точно вирішила провести двоє поточних дебатів - щодо ситуації з Олексієм Навальним в 2021 році, а також дотриманням права на свободу слова та вираження поглядів з боку компаній, які входять до групи Big Tech (Amazon, Apple, Google, Facebook і Microsoft). 

Українські Національні Новини

Політика