ukenru
ukrayina-onovila-rekord-z-eksportu-myasa-ptitsi-institut-agrarnoyi-ekonomiki

Україна оновила рекорд з експорту м’яса птиці – Інститут аграрної економіки

 • 10027 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. У 2019 році українські виробники встановили новий рекорд з експорту курятини. Про це розповів заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Микола Пугачов, передає УНН із посиланням на пресслужбу Інституту.

Він уточнив, що у 2018 році Україна поставила на зарубіжні ринки 329 тис. тонн курятини, тоді як у 2019 році обсяги експортних поставок збільшилися на 25,8% – до 414 тис. тонн. У грошовому вираженні поставки українського м'яса птиці за кордон склали 579 млн доларів, каже Пугачов.

"Характерною тенденцією 2019 року стало подальше посилення позицій м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини", - наголосив науковець.

Загалом, обсяги експорту м’яса та субпродуктів за рік зросли на 10%, до 712 млн доларів, продовжив Пугачов. Це стало можливим завдяки триваючій широкій географічній диверсифікації та закріпленні нових ринків збуту після втрати російського, додав він.

Так, у 2019 році найбільшими покупцями вітчизняної м’ясопродукції були країни Євросоюзу, Близького Сходу та СНД.

"При цьому, частка країн ЄС у вартісному вимірі склала 28%", - каже Пугачов.

Найбільшими поціновувачами українського м'яса у 2019 році були Нідерланди (15,8%), Саудівська Аравія (13,5%), Словаччина (8,5%), Білорусь (6,9%), Азербайджан (5,9%), Ірак (4,9%), ОАЕ (4,8%) та Казахстан (4,1%).

"Загалом ці країни акумулювали близько 2/3 від продажів Україною м’яса на глобальному ринку", - зазначив експерт.

Нагадаємо, Україна завершила 2019 рік у списку ТОП-лідерів з поставок м'яса птиці (переважно курятини) до Євросоюзу. Беззмінний лідер у цій сфері - компанія "МХП" Юрія Косюка, що забезпечує 90% експорту української курятини за кордон.

Українські Національні Новини

Економіка