ukenru
ukrayina-ne-mala-zakonnikh-pidstav-blokuvati-diyalnist-motor-sichi-tomu-neminuche-prograye-arbitrazh-na-3-5-mlrd-dolariv-ekspert

Україна не мала законних підстав блокувати діяльність "Мотор Січі", тому неминуче програє арбітраж на 3,5 млрд доларів - експерт

 • 10370 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Україна не зможе довести в міжнародному арбітражі законність блокування діяльності ПАТ "Мотор Січ" і арешту її акцій після покупки підприємства китайськими інвесторами. Про це заявив відомий економічний експерт Володимир Цибулько, прокоментувавши намір китайської сторони стягнути з України в міжнародному арбітражі 3,5 млрд доларів збитків через арешт акцій ПАТ "Мотор Січ" і протизаконного блокування Україною діяльності підприємства, передає УНН.

"Якщо Україна не припинить вакханалію з блокуванням акцій "Мотор Січ" - арбітраж неминучий. І китайці абсолютно праві в своїх претензіях: немає ніяких правових підстав не допускати мажоритарного акціонера приватного підприємства до його майна та забороняти йому реалізовувати право власності. Відповідно, будь-який тиск на інвесторів, обгрунтований чиїмись фантазіями, політичними забаганками або навіть корупційними апетитами, - це чистої води "державний рейд", протизаконна експропріація законно придбаного майна - акцій компанії "Мотор Січ", - заявив експерт.

"Українській еліті пора подорослішати і усвідомити: відносини з інвесторами - це не розмови на кухні. Можливо, компенсація за арбітражним позовом на 3,5 млрд доларів змусить українські еліти прокинутися і переосмислити свої дії", - підкреслив Цибулько.

Як відомо, арешт акцій був проведений в рамках порушеної за ініціативою СБУ кримінальної справи три роки тому. Протягом усього цього часу економічна ситуація на підприємстві погіршується, акціонери не можуть брати участь в управлінні і отримувати дивіденди. В результаті китайські інвестори з Skyrizon, купивши 56% акцій ПАТ "Мотор Січ", заявили про готовність звернутися в міжнародний арбітраж для компенсації збитків через блокування Україною діяльності підприємства. Україну звинуватили в порушенні міжурядової україно-китайської угоди від 1992 року про заохочення та взаємний захист інвестицій. У зв'язку з недопуском компанії Skyrizon до управління законно придбаним нею підприємством, китайські інвестори назвали ситуацію, що склалася протизаконною експропріацією майна інвестора державою Україна.

Китайські інвестори закликали українське Міністерство юстиції створити робочу групу для врегулювання ситуації, інакше Skyrizon змушена буде звернутися в міжнародний арбітраж з вимогою про компенсацію втрат на суму 3,5 млрд доларів - в таку суму китайські інвестори оцінили втрати від дій України. Арешти акцій і блокування діяльності компанії, недопуск законного власника контрольного пакета акцій до управління ПАТ "Мотор Січ" негативно відбилося на відносинах Skyrizon з банками, що негативно впливає на біржові котирування акцій компанії.

Українські Національні Новини

Економіка