ukenru
ukrayina-khoche-otrimati-akreditovanu-wada-antidopingovu-laboratoriyu-uryad-ukhvaliv-rishennya

Україна хоче отримати акредитовану WADA антидопінгову лабораторію: уряд ухвалив рішення

 • 13712 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Кабінет міністрів підтримав законопроект щодо боротьби з допінгом у спорті, спрямований, зокрема, на появу в Україні акредитованої Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) антидопінгової лабораторії. Що пропонується проектом закону та чим загрожує його неухвалення, розповідає УНН.

Деталі

Проект закону "Про антидопінгову діяльність у спорті", у якому пропонується визначити правові та організаційні засади здійснення антидопінгової діяльності в Україні, обов'язки відповідних закладів, установ та організацій щодо профілактики використання і розповсюдження допінгу у спорті, уряд підтримав на засіданні у середу, 17 лютого.

Законопроектом, як вказали у Мінмолодьспорту, передбачені наступні кроки:

  • розширити та уточнити терміни з антидопінгової діяльності‭;‬
  • визначити‭ ‬статус‭ ‬Національного‭ ‬антидопінгового‭ ‬центру‭ ‬як спеціалізованої‭ ‬державної‭ ‬установи,‭ ‬що‭ ‬організовує‭ ‬та‭ ‬здійснює‭ ‬допінг-контроль у спорті‭;
  • визначити‭ ‬основні‭ ‬положення щодо‭ ‬діяльності Наглядової‭ ‬ради антидопінгового контролю;
  • визначити‭ ‬напрями‭ ‬державної‭ ‬та‭ ‬регіональної‭ ‬політики‭ ‬із‭ ‬запобігання допінгу у‭ ‬спорті та зобов'язання громадських‭ ‬організацій фізкультурно-спортивної спрямованості;
  • визначити основний порядок організації допінг-контролю;
  • утворити‭ ‬Дисциплінарну‭ ‬антидопінгову‭ ‬комісію‭ ‬та‭ ‬Апеляційну антидопінгову комісію, Номінаційний та‭ ‬терапевтичний‭ ‬комітет‭ ‬і‭ ‬визначити порядок їх роботи;
  • забезпечити діяльність лабораторії антидопінгового контролю.

Проект закону також розглядатиметься в комітетах Верховної Ради, після чого буде винесений на розгляд депутатського корпусу.

"Ми сподіваємося, що народні обранці так само підтримають нашу законодавчу ініціативу та Україна отримає WADA-акредитовану антидопінгову лабораторію", - зазначив з цього приводу міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

Так, відповідно до пояснювальної записки, підтриманим урядом законопроектом пропонується, згідно з вимогами WADA, відокремити лабораторію антидопінгового контролю від Національного антидопінгового центру.

Що потрібно для акредитації WADA антидопінгової лабораторії

Процес отримання акредитації WADA нацлабораторією антидопінгового контролю розробники документа називають затратним. "Для проходження процесу акредитації (3-4 роки) необхідне придбання відповідного обладнання для здійснення допінг-проб", - вказують у профільному міністерстві.

Його планують купувати частинами протягом трьох років у межах видатків міністерства. Так, під час підготовки бюджетних запитів на 2021-2023 роки Мінмолодьспорту передбачило потребу в 156,8 млн грн на купівлю такого обладнання, з яких 59,6 млн грн враховано на 2021 рік.

Не виключають у відомстві і надання платних послуг за допомогою цього додатково придбаного обладнання у майбутньому - роблячи аналізи БАДів та спортивного харчування.

Загрози відсутності нового законодавства

У Мінмолодьспорту вказали, що WADA ще у березні 2017 році вказувала Україні на невідповідність її антидопінгового законодавства положенням Всесвітнього антидопінгового кодексу (нова редакція набрала чинності 1 січня 2021 року). А загроза оголошення Виконкомом WADA антидопінгової політики України такою, що не відповідає Кодексу, "призведе до недопущення українських спортсменів до міжнародних змагань", зокрема Олімпіад і чемпіонатів світу, зауважили у міністерстві.

Тож, завдяки цьому документу, як очікується, відбудеться гармонізація національного‭ законодавства‭ ‬у‭ ‬сфері‭ ‬боротьби‭ ‬з‭ ‬допінгом‭ ‬із міжнародними‭ ‬та‭ ‬європейськими‭ ‬‭‬стандартами,‭ ‬у‭ ‬тому‭ ‬числі положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Допінг в Україні 

Застосування допінгу - одна з ключовий проблем сучасного спорту. Допінг може допомогти спортсменам зміцнити м’язи, зменшити втому, вгамувати біль. Кожен рік WADA готує новий список заборонених речовин, які поділяються на низку категорій.

Допінг став причиною медальних втрат України за підсумками Олімпіад 2004, 2008 та 2012 років. У 2017 році Міністерство молоді та спорту надало інформацію на запит ЗМІ, згідно з якою загалом, за підсумками трьох Олімпіад, Україна через допінг втратила десять нагород - золото Юрія Білонога в Афінах-2004, чотири срібла і п'ять бронз.

Українські Національні Новини

Політика