ukraina-ta-ssha-domovylys-pro-spivpratsiu-u-sferi-yadernoi-ta-radiatsiinoi-bezpeky

Україна та США домовились про співпрацю у сфері ядерної та радіаційної безпеки

 • 30180 переглядiв

Україна та США підписали Меморандум про співпрацю з метою підвищення ядерної та радіаційної безпеки. Документ передбачає спільні проекти з оцінки безпеки, аварійного реагування та обміну досвідом у сфері регулювання.

Україна та США підписали Меморандум про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Про це з посиланням на Державну інспекцію ядерного врегулювання України, передає УНН.

Деталі 

Меморандум передбачає продовження і поглиблення співробітництва, обмін досвідом і взаємодію між регуляторами України та США щодо питань регулювання та нагляду за безпекою та захищеністю ядерних установок і радіоактивних матеріалів, застосуванням гарантій, впливом на навколишнє середовище ядерних установок і радіоактивних матеріалів.

Понад 20 країн схвалили Декларацію щодо потроєння обсягів ядерної енергетики до 2050 року. Долучилася і Україна 02.12.23, 22:05

Крім того, в Меморандумі заплановано проєкти спільних програм з низки важливих напрямків у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Зокрема, йдеться про:

  • вивчення практики США щодо оцінки безпеки майданчиків АЕС, зокрема розміщення малих модульних реакторів, з метою перегляду та оновлення відповідних нормативних вимог України;
  • дослідження безпеки реакторних установок США з використанням передових технологій, які потенційно можуть бути застосовані в Україні;
  • розробку керівництва з оцінки безпеки демонтажу конструкцій об’єкта «Укриття» під Новим безпечним конфайнментом;
  • розробку методології оцінки безпеки пакувальних комплектів для перевезення радіоактивних матеріалів;
  • підтримку діяльності Держатомрегулювання у плані посилення готовності та реагування на надзвичайні ситуації;
  • зміцнення інфраструктури Держатомрегулювання для забезпечення виконання регуляторних функцій в умовах воєнного стану;
  • модернізацію системи обліку джерел іонізуючого випромінювання;
  • вивчення досвіду регуляторної діяльності US NRC з виведення з експлуатації видобувних і переробних об’єктів уранової галузі.

Доповнення 

У відомстві наголосили, що меморандум – це логічне продовження тієї активної співпраці, що сьогодні реалізується між американським та українським ядерними регуляторами.

Впевнений, що цей досвід буде корисним як для Держатомрегулювання, так і загалом для української ядерної енергетики

 - зазначив у ході підписання Меморандуму в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков.

За його словами, США це надійний стратегічний партнер, який має величезний досвід у сфері використання ядерної енергії та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

Нагадаємо

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з генеральним адміністратором Комісії з атомної енергії Франції Франсуа Жаком. Однією з тем обговорення було створення умови для забезпечення ядерної безпеки в Україні за підтримки Франції

Котін розповів, коли на Хмельницькій АЕС запрацює реакторна установка Westinghouse20.12.23, 14:08

Володимир Омельченко

Економіка

Популярні

Новини по темі

Авдіївський коксохім під контролем України - Штупун

 • 28153 переглядiв