ukraina-otrymaie-200-mln-yevro-vid-yebrr-na-posylennia-enerhetychnoi-bezpeky-ta-stvorennia-stratehichnykh-zapasiv-hazu

Україна отримає 200 млн євро від ЄБРР на посилення енергетичної безпеки та створення стратегічних запасів газу

 • 30343 переглядiв

Україна отримає від ЄБРР 200 млн євро на підтримку "Нафтогазу" у створенні стратегічних запасів газу та підтримку енергетичної безпеки.

Україна отримає 200 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на підтримку НАК "Нафтогаз України" у створенні стратегічних резервів природного газу і підтримку енергетичної безпеки, передає УНН із посиланням на Мінфін.

Деталі

Сьогодні Міністр фінансів України Сергій Марченко та Керуючий директор ЄБРР у справах України та Молдови Арвід Тюркнер підписали відповідний Договір гарантії. 

"ЄБРР є лідером у підтримці ініціатив для забезпечення стабільності функціонування енергетичного сектору України. Вдячний за розуміння нагальних потреб України та ухвалення необхідних рішень. Сьогоднішнє підписання є важливим кроком для посилення енергетичної стабільності України в умовах війни", — зазначив Сергій Марченко. 

Після підписання Договору сторони провели робочу зустріч щодо стану реалізації спільних проєктів та подальших пріоритетів співпраці. 

Міністр фінансів України привітав Арвіда Тюркнера з призначенням на посаду та висловив готовність до конструктивної співпраці.

Додамо

За даними відомства, станом на сьогодні на стадії реалізації в державному секторі знаходиться десять спільних з ЄБРР проєктів загальним обсягом 2,1 млрд євро. 

"ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці з Банком ми впроваджуємо проєкти в енергетичному секторі, забезпечуємо підтримку ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудову інфраструктури та роботу бізнесу у приватному секторі", — зауважив Сергій Марченко.  

З початку повномасштабного вторгнення допомога ЄБРР у всіх напрямах сягнула майже 4 млрд євро. Банк значно збільшив обсяги фінансування України відтоді, як росія розпочала повномасштабну війну, і має намір продовжувати інвестувати в Україну від 1,5 до 2 млрд євро щорічно.  

Під час зустрічі сторонами обговорювались також існуючі та потенційні  механізми для страхування від воєнних ризиків та підтримку з боку ЄБРР ініціатив у цій сфері, зокрема, сприяння розвитку страхування майна від морських воєнних ризиків власниками суден, які використовуються для експорту товарів у різні країни світу з чорноморських портів України.

Сторони зазначили, що пріоритетними сферами для залучення подальших інвестицій залишатимуться підтримка енергетичного сектору, в тому числі інвестиції у відновлювані джерела енергії, відновлення інфраструктури та підтримка приватного приватного сектору. 

Антоніна Туманова

Економіка

    Популярні

    Новини по темі