uhorshchyna-pohrozhuie-naklasty-veto-na-shenhensku-zaiavku-bolharii-cherez-podatok-na-tranzyt-hazu

Угорщина погрожує накласти вето на Шенгенську заявку Болгарії через податок на транзит газу

 • 40057 переглядiв

Угорщина погрожує накласти вето на вступ Болгарії до Шенгенської зони через податок на транзит російського газу, пов'язуючи це вето із захистом своєї енергетичної безпеки. Цей крок відбувається на тлі дискусій в ЄС щодо переговорів про вступ України до ЄС.

Угорщина накладе вето на вступ Болгарії до безпаспортної Шенгенської зони Європи, якщо вона не скасує податок на транзит російського газу. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Загроза вето сталася після домовленості між усіма 27 членами Європейського Союзу, крім Угорщини, розпочати переговори про вступ з Україною, попри її вторгнення з боку Росії.

Зазначається, що Угорщина чітко дала зрозуміти Болгарії, що вона накладе вето на її вступ, якщо податок на основний маршрут імпорту газу в Угорщину залишиться в силі.

Ми чітко дали зрозуміти болгарам, що якщо вони довго загрожуватимуть безпеці енергопостачання Угорщини, тоді ми накладемо вето на їхній вступ до Шенгенської зони

міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

Він сказав, що Угорщина зніме своє вето, як тільки податок на транзит буде скасовано.

Контекст

У той час як країни Західної Європи доклали великих зусиль, щоб відмовитися від російського газу, Угорщина отримувала 4,5 мільярда кубометрів газу на рік з Росії за угодою, підписаною у 2021 році, в основному через Болгарію та Сербію.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У США удосконалена ракета для HIMARS пройшла випробування

     • 116875 переглядiв

    В Еквадорі викрали почесного консула Великої Британії

     • 35998 переглядiв