ukenru
ugorskiy-parlament-skhvaliv-vstup-finlyandiyi-do-nato

Угорський парламент схвалив вступ Фінляндії до НАТО

 • 318038 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. Угорський парламент у понеділок схвалив законопроект, що дозволяє Фінляндії вступити до НАТО після того, як її заява буде ратифікована всіма 30 членами альянсу, поклавши край багатомісячним зволіканням правлячої партії "Фідес" з цього питання, інформує УНН з посиланням на АР.

Деталі

Законопроект про вступ Швеції до НАТО, як і раніше, перебуває на розгляді угорського парламенту.

Переважна більшість депутатів – 182 голоси проти шести – схвалили вступ скандинавської країни до військового альянсу.

Голосування означає, що 29 із 30 парламентів країн-членів НАТО ратифікували приєднання Фінляндії, а останній – турецький парламент – також, як очікується, дасть згоду Гельсінкі наступного місяця.

Розширення НАТО до Фінляндії — країна з кордоном завдовжки 1340 кілометрів з росією — приблизно подвоїть довжину нинішнього кордону блоку з його супротивником часів Холодної війни.

Доповнення

Гельсінкі і Стокгольм поклали край десятиліттям військового неприєднання і вирішили приєднатися до найпотужнішого у світі оборонного альянсу після вторгнення росії в Україну.

Їхні заявки були прийняті на саміті НАТО в червні 2022 року, але заявки все ще мали бути ратифіковані парламентами всіх членів альянсу — процес, який зупинився, коли він досяг Туреччини та Угорщини.

Націоналіст Орбан, який підтримував тісні стосунки із путіним до вторгнення, заявив у грудні, що процес ратифікації розпочнеться у лютому.

Будапешт наполягав на тому, що підтримує вступ обох скандинавських країн до НАТО, але скаржився, що вони несправедливо критикували політику угорського уряду.

Угорська опозиція звинуватила партію Орбана у спробі чинити тиск на блок, відмовившись винести питання на голосування до порядку денного парламенту.

Відстрочка голосування у Фінляндії "служила інтересам путіна", заявив лідер опозиційної партії Ференц Геренсер перед голосуванням у понеділок.

Минулого тижня голова апарату Орбана Гергелі Гуляс повідомив журналістам, що заявку Швеції, швидше за все, буде ратифіковано на поточній парламентській сесії, яка триватиме до 15 червня.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган закликав Стокгольм вжити більш жорстких заходів проти терористів.

Українські Національні Новини

Новини Світу