ukenru
ugorskiy-naftoviy-gigant-gotuyetsya-do-vidmovi-vid-rosiyskoyi-nafti

Угорський нафтовий гігант готується до відмови від російської нафти

 • 228515 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Одна з найбільших у Європі, угорська енергетична група MOL розпочала підготовку до модернізації, яка дозволить трьом її НПЗ переробляти виключно неросійську нафту. Про це у четвер повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Так уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана раніше заявив, що піде на ембарго російської нафти лише у випадку, якщо отримає виняток на трубопровідну нафту, оскільки країна не має виходу до моря, а її нафтопереробні заводи поки що не можуть переробляти легку нафту марки Brent, яка використовується в інших країнах.

За оцінкою міністра закордонних справ Петера Сійярто, угорську енергетичну інфраструктуру необхідно буде модернізувати — перехід на систему, яка не використовує російську нафту, коштуватиме 18 млрд євро, і, за його словами, ЄС має допомогти країні взяти на себе це завдання.

Компанія MOL, що частково належить державі, підрахувала, що модернізація її нафтопереробного заводу на південь від Будапешта може коштувати до 700 млн євро і зайняти кілька років.

Хоча MOL ще не взяла на себе зобов'язання щодо переходу, вона попросила своїх інженерів підготуватися до того, що через її систему не проходитиме російська нафта, пише видання.

«Нафтопереробний завод завжди готується до гіршого і не може собі уявити сіру зону», — сказав журналістам директор з виробництва MOL Жолт Хафф.

«Якщо ми можемо щось концептуалізувати, ми маємо це зробити. Зараз ми готуємося до гіршого сценарію, за якого ми можемо переробляти лише морську (легку) нафту», - додав він.

Як зазначає видання, MOL витратила десятиліття та мільярди доларів на інфраструктуру для переробки більш важкої, але дешевшої російської нафти сорту Ural.

Доповнення

Деякі дипломати ЄС запропонували відкласти поетапне введення заборони на нафту після того, як Угорщина виступила проти, заявивши, що цей крок завдасть значної шкоди її економіці.

Пропозиція ЄС спрямована на заборону російської нафти протягом наступних шести місяців та рафінованого палива до початку січня. Угорщині та Словаччині запропонували виконати вимоги до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року. Усі вони великою мірою залежить від російської нафти.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан припустив, що будь-яка заборона на нафту має бути обговорена лідерами ЄС на саміті. Наступний заплановано на кінець травня.

Українські Національні Новини

Новини Світу