ukenru
ugorschina-zustrila-pershikh-ukrayintsiv-z-biometrichnimi-pasportami

Угорщина зустріла перших українців з біометричними паспортами

 • 20492 переглядiв

УЖГОРОД-КИЇВ. 11 червня. УНН. Сьогодні, 11 червня, рівно о півночі за європейським часом (01.00 за київським часом) у пункті пропуску "Чоп-Захонь" на українсько-угорському кордоні оформили перший в′їзд громадянці України за біометричним паспортом. Про це повідомляє кореспондент УНН з місця події.

Нею стала закарпатка Ірина Бреза, що подорожувала до Угорщини.

У черзі, що зібралася у ніч проти неділі на кордоні з Угорщиною на виїзд з України, були переважно автомобілі з іноземною реєстрацією. У цілому ажіотажу у ніч безвізу на пункті пропуску не спостерігалося. Водночас, двокілометрова черга утворилася на в′їзд в Україну. Тут невдоволені водії стоять по 3-4 години через нібито проблеми з технічними проблемами на українській стороні.

У зв′язку з очікуваним ажіотажем через введення безвізового режиму з ЄС, на кордоні вже працюють волонтери, які інформують громадян. Про це УНН повідомив начальник Чопського прикордонного загону Сергій Білявець.

"Це волонтери з числа студентів вишів, які надаватимуть громадянам інформаційну допомогу. Окрім того, на пунктах пропуску вже встановлено додаткові спецзасоби для опрацювання інформації біометричних паспортів. Очікується, що пасажиро-транспортний потік збільшиться на 30%, але ми готові до такого навантаження. Так, планується відкрити ще кілька полос руху", – зазначив С. Білявець.

За словами в.о. начальника Закарпатської митниці Станіслава Балуєва, кожен громадянин при виїзді з України отримує тепер пам′ятку про правила митного перетину кордону.

"Про відкриття додаткових митних пунктів пропуску у зв′язку із введенням безвізового режиму наразі не йдеться. Однак ми сподіваємося на якнайшвидше завершення реконструкції двох вже існуючих пунктів пропуску", – додав С. Балуєв.

На угорській стороні прикордонники привітали першу українку, яка перетнула кордон за безвізом. За словами заступника прикордонного уповноваженого Жолта Гудака, своїм рішенням ЄС скасував бюрократичний елемент перетину кордону.

"Однак всі інші процедури, такі як перевірка матеріального стану, багажу, супроводжувальних документів залишаються без змін", – зазначив Ж. Гудак.

На ранок українські митники та прикордонники і їхні колеги з суміжної сторони очікують на збільшення громадян на кордоні.

Окрім того, у день введення у дію безвізу Закарпаття із робочою поїздкою відвідає Президент України Петро Порошенко.

Як раніше повідомляв УНН:Президент України під час візиту на Закарпаття зустрінеться з Президентом Словаччини

Українські Національні Новини

Суспільство