ugorschina-zaklikaye-pereglyanuti-politiku-yes-schodo-ukrayini-tse-stvoryuye-grunt-dlya-superechok-reuters

Угорщина закликає переглянути політику ЄС щодо України, це створює ґрунт для суперечок - Reuters

 • 73069 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Угорщина у середу вимагала перегляду політики Європейського Союзу щодо України, не погодившись з Німеччиною, Литвою, Фінляндією та Ірландією, які підтримали швидке зближення Києва з блоком та надання йому більшої допомоги в умовах російського вторгнення, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Угорщина є основним каменем спотикання на шляху рішення лідерів ЄС наступного місяця розпочати офіційні переговори про членство з Україною, як тільки вона виконає всі умови, та виділити 50 мільярдів євро (54 мільярди доларів) на допомогу Києву з бюджету блоку до 2027 року, вказує видання. Ці рішення вимагають одностайності 27 країн блоку.

Але прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який рекламує свої зв'язки з москвою, з того часу заявив, що стратегія блоку з відправки грошей та військової допомоги Україні буцімто провалилася, і що він виступає проти початку переговорів щодо членства з Києвом.

"Нам потрібен період роздумів та стратегічного обговорення політики Європейського Союзу щодо України", - заявив міністр європейських справ Угорщини Янош Бока, який прибув на переговори зі своїми колегами з ЄС для підготовки саміту 14-15 грудня.

За його словами, до такого обговорення Будапешт не підтримуватиме жодних рішень ЄС, спрямованих на просування процесу вступу України чи подальшу допомогу Києву.

Видання нагадує, що Орбан скаржиться, що Україна нібито обмежила права угорської меншини. Він також перебуває у розбіжностях із ЄС через заморожування блоком доступу Угорщини до фондів через побоювання щодо відкату з демократією в країні під час його правління.

Чиновники ЄС заявили, що може бути обхідний шлях будь-якого угорського вето на фінансову допомогу Києву. Однак це не стосується запрошення України до переговорів про вступ, що підтримується більшістю інших держав ЄС, зауважує видання.

"Важливо, щоб ми досягли угоди про фінансові рамки у грудні, щоб бути впевненими, що ми зможемо надати Україні підтримку", - заявила німецький міністр з питань ЄС Анна Лурманн у коментарях, які підтримав її ірландський колега.

Андерс Адлеркройц із Фінляндії заявив, що підтримка України, Грузії та Молдови - це питання безпеки.

"Дуже важливо, щоб кожна європейська країна розуміла, що нам потрібно допомогти Україні", – сказав він.

Йовіта Нелюпсієне з Литви заявила, що грудневий саміт ЄС має ухвалити рішення, пов'язані з просуванням можливого розширення блоку, інакше він завдасть шкоди власному авторитету.

Високопосадовець ЄС висловив стурбованість з приводу того, чи можливе грудневе рішення щодо переговорів з Україною про членство в ЄС, враховуючи, що потрібен консенсус: "Я не бачу виходу на даний момент", пише видання.

Нагадаємо

Євродипломати назвали позицію Угорщини щодо України "російською матрьошкою".

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі