udar-po-okhmatdytu-rosiia-prodovzhuie-v-obkhid-sanktsii-kupuvaty-zakhidnu-mikroelektroniku-dlia-svoi-raket-financial-times

Удар по "Охматдиту": росія продовжує в обхід санкцій купувати західну мікроелектроніку для свої ракет – Financial Times

 • 14642 переглядiв

З моменту повномасштабного вторгнення росія збільшила виробництво крилатих ракет Х-101 у вісім разів, використовуючи контрабандну західну мікроелектроніку для обходу санкцій.

росія в обхід санкцій продовжує купувати закуповувати західну мікроелектроніку для своїх ракет. Не в останню чергу завдяки цьому виробництво крилатих ракет Х-101, одна з яких влучила у дитячу лікарню "Охматдит", з початку повномасштабного вторгнення зросло у вісім разів. По це пише Financial Times, повідомляє УНН.

Видання зазначає, що росія виробляє майже у вісім разів більше ракет Х-101, ніж до повномасштабного вторгнення володимира путіна у 2022 році. Хоча, при цьому, як і раніше, залежить від комплектуючих із західних країн, особливо зі США.

Хоча санкції позбавили росію доступу до деяких передових компонентів, оборонний сектор кремля звернувся до мікропроцесорів та інших передових технологій, не призначених для військового використання.

"Перехід помітний в українському аналізі ракети Х-101, запущеної в січні, під час якого було виявлено 16 одиниць електроніки західного виробництва усередині ракети.

Два з компонентів були марковані як вироблені швейцарською компанією STMicroelectronics, інші були вироблені американськими виробниками мікросхем, включаючи Texas Instruments, Analog Devices і Intel. Всі товари в основному призначені для цивільного використання, деякі з них досить старі", - пише Financial Times.

Посилаючись на думку експерта Фабіана Хоффмана Financial Times пише, що частота відмов російських крилатих ракет може досягати 20%, оскільки контрабандні компоненти забезпечують неточне наведення, не справляються з труднощами дозвукового польоту або виключають можливість запуску.

Однак, у випадку із "Охматдитом" мова йде саме про цілеспрямоване влучання російської ракети у дитячу лікарню.

Додатково

Першим про те, що найбільш постраждалі об’єкти внаслідок російської ракетної атаки по столиці 8 липня ймовірніше всього були уражені ворожими ракетами Х-101 повідомив Директор Київського науково дослідного-інституту судових експертиз Олександр Рувін.

"Частини та уламки, що вдалося ідентифікувати станом на цю годину малозбережені та дуже фрагментовані. З огляду на наявні частини маркувань та характерні конструкторські особливості, попередньо можемо сказати, що удари були завдані крилатими ракетами Х-101. Остаточні висновки будуть передані органам досудового розслідування після проведення усіх необхідних експертиз", - зазначив Рувін.

Лілія Подоляк

Війна

    Популярні

    Новини по темі