ukenru
uchasniki-rinku-gazu-za-misyats-zaborguvali-ogtsu-580-mln-grn

Учасники ринку газу за місяць заборгували ОГТСУ 580 млн грн

 • 12621 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Заборгованість учасників ринку газу перед оператором ГТС України за небаланси в січні сягнула 580 млн грн. Про це УНН повідомили у пресслужбі ОГТСУ.

"У січні 2020 року учасники ринку створили значні небаланси в системі – відібрали з ГТС 93,8 млн куб. м природного газу та не компенсували їхню вартість. Це спровокувало виникнення боргу перед Оператором ГТС в розмірі 579,6 млн грн, 70% якого накопичили облгази Групи РГК", - йдеться у повідомленні.

Зі свого боку, як вказано, Оператор ГТС вже повністю розрахувався з учасниками ринку за позитивні небаланси. "У той же час обсяг розрахунків за негативні небаланси перед Оператором ГТС за січень становив всього 3%. Станом на 2 березня 2020 року заборгованість ОГРМ (облгазів) становить 579,6 млн грн", - ще раз наголосили у компанії.

"Через проблему неоплачуваних облгазами відборів газу існує реальна загроза фінансовій стабільності нового незалежного Оператора ГТС. За попередніми розрахунками розмір такої безнадійної заборгованості може досягнути 10 млрд грн вже до кінця 2020 року. Тобто весь прибуток від нової транзитної угоди з Газпромом буде витрачено на закупівлю газу для покриття неоплачуваних відборів облгазів, а держава не зможе отримати дивіденди від роботи ТОВ "Оператор ГТС України", - додали в ОГТСУ.

Так, ОГТСУ звертається до НКРЕКП с вимогою вжити необхідних заходів щодо вирішення цієї проблеми. 

Нагадаємо, учасники ринку газу заборгували Укртрансгазу 44 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка