ukenru
u-zhitlove-budivnitstvo-na-kiyivschini-z-pochatku-roku-spryamovano-4-5-mlrd-grn-investitsiy

У житлове будівництво на Київщині з початку року спрямовано 4,5 млрд грн інвестицій

 • 4970 переглядiв

КИЇВ. 5 грудня. УНН. У січні-вересні 2016 року 22% капітальних інвестицій Київської області було спрямовано у житлове будівництво. Про це повідомляє Головне управління статистики у Київській області, передає УНН.

"Капітальні інвестиції у житлове будівництво становили 4 млрд 514 млн грн, або 22% від загального обсягу, що у порівняних цінах майже на 19% більше, ніж у січні-вересні 2015 року", - йдеться у повідомленні.

Так, за даними управління, у січні–вересні 2016 року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 20 млрд 497,3 млн грн капітальних інвестицій, що у порівнянних цінах на 25,2% більше, ніж у січні–вересні 2015 року.

Найвагомішу частку капітальних інвестицій (понад 99% від загального обсягу) спрямовано у матеріальні активи, з яких у будівлі та споруди – майже 65%, у машини та обладнання, інвентар та транспортні засоби – 29% усіх інвестицій.

У нематеріальні активи вкладено 1% загального обсягу капітальних інвестицій.

Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно понад 47% загального обсягу.

Частка запозичених коштів за рахунок коштів іноземних інвесторів, кредитів банків та інших позик становила більше 29%.

Кошти населення на будівництво житла складають майже 12% капітальних інвестицій, державного та місцевих бюджетів – 2%.

Нагадаємо, обсяг будівництва житла на Київщині за рік зріс майже вдвічі. За словами експертів, житлова нерухомість в передмісті столиці стає дедалі популярнішою. Такій тенденцій перш за все сприяє цінова політика.

На сьогоднішній день квартира в столиці як мінімум вдвічі дорожче, ніж квартира в новому житловому комплексі передмістя.

Наприклад, вартість однокімнатної квартири, загальною площею близько 38 кв. м, у новому житловому комплексі Броварів — ЖК Scandia становить 380 тисяч гривень, що за нинішнім офіційним курсом НБУ еквівалентно приблизно 15 тисячам доларів.
При цьому на сьогоднішній день це один з найбільших житлових комплексів регіону, розрахований на 100 семиповерхових житлових будинків (10 тисяч квартир), з власною інфраструктурою, запроектованою за принципом “місто у місті”. 

Українські Національні Новини

Економіка