u-yes-skhvalyly-900-mln-yevro-dlia-uhorshchyny-u-sprobakh-zniaty-veto-na-dopomohu-ukraini

У ЄС схвалили 900 млн євро для Угорщини на тлі спроб зняти вето на допомогу Україні

 • 19690 переглядiв

Єврокомісія схвалила попередню виплату Угорщині обсягом 900 млн євро з фондів відновлення. Схвалення з боку країн ЄС ще очікується

У Європейському Союзі у четвер затвердили авансову виплату Угорщині обсягом 900 мільйонів євро (1 мільярд доларів) з її досі замороженої частки у фондах відновлення, на тлі того, як блок намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Рішення Єврокомісії, ухвалене у четвер, дати добро на змінений план відновлення Угорщини, тепер має бути схвалено іншими країнами ЄС, можливо, уже під час переговорів 8 грудня між міністрами фінансів 27 країн-членів ЄС.

Чиновники ЄС очікували, що два транші на суму близько 460 мільйонів євро кожен будуть надані наступного року. При цьому чиновники наполягали на тому, що Угорщина має виконати умови ЄС щодо боротьби з корупцією та забезпечення незалежності судової системи, серед іншого, щоб отримати доступ до додаткових коштів.

Доповнення

Угорщина заблокувала рішення ЄС, які очікуються наступного місяця, про надання Україні економічної допомоги обсягом 50 мільярдів євро до 2027 року та початок переговорів щодо вступу з Україною. Будапешт також заблокував план надання Києву військової допомоги ЄС обсягом 20 мільярдів євро та виступає проти санкцій проти росії за ведення війни.

Єврокомісія не схвалювала надання Угорщині фінансування з постпандемічного економічного стимулювання блоку через занепокоєння у тому числі щодо корупції. Орбан, який рекламує свої зв'язки з москвою, каже, що Угорщина не корумпованіша, ніж інші країни ЄС.

Будапешт розгорнув рекламну кампанію, що очорнює Європейську комісію, а партія Орбана Fidesz ("Фідес") просуває законопроект про захист національного суверенітету від іноземного втручання - обидва кроки підвищують ставки в зіткненнях Угорщини з ЄС, пише видання.

Чиновники ЄС повідомили Reuters минулого місяця, що блок розглядає можливість надання допомоги Угорщині, щоб заручитись підтримкою Будапешта для України. Однак зовсім недавно джерела, які беруть участь у підготовці саміту лідерів ЄС, який пройде 14-15 грудня і обговорюватиме питання України, висловили скептицизм, що зростає, з приводу того, що на Орбана можна вплинути.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У центрі москви палає ресторан: відвідувачів евакуювали

     • 19506 переглядiв

    Україна отримала 400 млн дол. кредиту через Світовий банк

     • 20558 переглядiв