ukenru
u-yes-ofitsiyno-zbilshili-kilkist-doz-z-odnogo-flakonu-vaktsini-pfizer

У ЄС офіційно збільшили кількість доз з одного флакону вакцини Pfizer

 • 29752 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. З метою прискорення вакцинації у ЄС офіційно схвалили схему за якою з одного флакону вакцини виробництва Pfizer/BioNTech братиметься на одну дозу більше, ніж було запропоновано самим розробником. Про це УНН повідомляє з посилання на інформацію оприлюднену Європейським агентством медичних препаратів.

Кожен флакон вакцини, яку випущено на ринок під назвою Comirnaty, ділитиметься на шість доз, а не на п’ять, як пропонував виробник.

Такий крок збільшить кількість фактичних доз вакцини на 20% за тієї самої кількості флаконів.

Вважається, що стандартно у більшості флаконів з вакцинами, препарату дещо більше ніж потрібно для певної кількості доз – робиться це для того аби компенсувати можливі втрати.

Водночас зумисно отримувати шосту дозу вакцини, якщо у флаконі недостатньо препарату, наприклад змішуючи з вакциною з іншого флакону, заборонено. Всі не використані протягом шести годин після відкриття флакони та залишки препарату підлягають знищенню.

Вказується, що флакон вакцини Comirnaty містить 0,45 мілілітра концентрованого препарату, який після розмороження в цьому ж флаконі розводять фізрозчином до об’єму 2,2 мілілітра. Для одного щеплення потрібна доза 0,3 мілілітра, тобто в більшості випадків, навіть при шести дозах враховано втрати препарату.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2020 року в ЄС було офіційно дозволено використання вакцини від COVID-19 виробництва компанії BioNTech/Pfizer. Тоді ж більшість країн Євросоюзу розпочали кампанії з вакцинації. 6 січня дозвіл на використання отримала вакцина компанії Moderna.

Загалом ЄС закупив та попередньо замовив 2 мільярдам 300 мільйонам доз вакцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заможні країни викупили більшість доз вакцин проти COVID-19

Водночас в деяких країнах кампанії з вакцинації просуваються повільно, як то у Франції, а в деяких країнах політика керівництва ЄС зазнала критики з боку місцевої влади, зокрема, в Угорщині прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що кількість вакцини недостатня і що країна має самостійно шукати шляхи її отримання.

Крім того, все це відбувається на тлі відмов Єврокомісії розкрити деталі угод з виробниками вакцин.

Українські Національні Новини

Здоров'я