ukenru
u-yes-ne-bachat-potrebi-perebudovi-rinku-elektroenergiyi-na-tli-stribka-tsin-pislya-vtorgnennya-rf-v-ukrayinu

У ЄС не бачать потреби перебудови ринку електроенергії на тлі стрибка цін після вторгнення рф в Україну

 • 180457 переглядiв

КИЇВ. 29 квітня. УНН. Європейський ринок електроенергії не потребує радикальної перебудови, але директивним органам слід розглянути додаткові заходи для підтримки переходу на низьковуглецеву енергетику та захисту споживачів від високих витрат, заявили у п'ятницю регулятори енергетичного ринку ЄС, пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

"ACER (агентство ЄС зі співробітництва регуляторів у сфері енергетики - ред.) вважає, що поточна структура оптового ринку електроенергії забезпечує ефективне та надійне електропостачання щодо "нормальних" ринкових умов. Таким чином, ACER вважає, що поточну структуру ринку варто зберегти", — йдеться у звіті ACER, опублікованому в п'ятницю.

Деталі

ACER заявила, що замість розпалити енергетичну кризу в Європі, поточні ринкові правила допомогли пом'якшити її вплив, наприклад, дозволивши Бельгії та Франції імпортувати більше електроенергії, щоб уникнути нестачі електроенергії під час відключень атомних електростанцій.

ACER заявила, що будуть потрібні більш довгострокові покращення, щоб система підтримувала масове розширення використання відновлюваних джерел енергії, необхідне для досягнення ЄС нульових викидів до 2050 року.

До них належать розширення торгівлі електроенергією між країнами ЄС, посилення державної підтримки угод про купівлю електроенергії з відновлюваних джерел та покращення координації між країнами для підтримки інвестицій у нову інфраструктуру для електропостачання.

Більшість країн ЄС уже використовують зниження податків і субсидії, щоб убезпечити споживачів від різкого зростання витрат, але держави не погоджуються щодо того, чи потребує перепроектування сам ринок електроенергії в Європі. Іспанія та Португалія цього тижня отримали дозвіл ЄС на обмеження вартості газу, який використовується для виробництва електроенергії на їхніх внутрішніх ринках.

ACER заявила, що будь-які втручання повинні бути зосереджені на основній причині стрибків цін на електроенергію - наразі це висока вартість газу, але чим масштабніше втручання, тим більший ризик спотворення ринку.

Одним із варіантів можуть бути тимчасові обмеження цін, які набудуть чинності, якщо ціни зростуть протягом короткого періоду часу, йдеться в повідомленні, хоч регулятори і попередили, що це може підірвати стимул до обмеження попиту в таких ситуаціях.

Контекст

Ціни на енергоносії в Європі досягли цьогорічного рекордного рівня після вторгнення рф, найбільшого постачальника газу в Європу, в Україну. Це сталося після місяців і без того високих цін на газ, викликаних зростанням попиту в країнах, що відновлюються після пандемії COVID-19, і побоюваннями з приводу поставок з росії.

У відповідь Європейська комісія минулого року звернулася до агентства ЄС зі співробітництва регуляторів у сфері енергетики (ACER) із проханням оцінити, як функціонує ринок електроенергії в Європі.

Українські Національні Новини

Економіка