u-vr-khochut-dati-narodu-mozhlivist-vidklikati-nardepiv-stefanchuk

У ВР хочуть дати народу можливість відкликати нардепів - Стефанчук

 • 17485 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. У Верховній Раді працюють над тим, щоб дати народу можливість відкликати народних депутатів України. Про це сказав перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, передає УНН з посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради України.

Цитата:

“Ми працюємо над цілою низкою законопроектів щодо народовладдя. Насамперед це законопроекти, які стосуються місцевих референдумів та електронних петицій. Далі напрацюємо проекти законів з питань, які називаються “recalls”: ми хочемо дати народу можливість відкликати народних депутатів України”, — сказав Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що для цього потрібно внести певні зміни до Конституції України. Наразі підставою для позбавлення депутатського мандата є вирок у кримінальній справі, наприклад, за кнопкодавство. Президент України Володимир Зеленський хоче внести до цього списку ще й прогули.

Деталі

За його словами, питання народовладдя розглядатиметься не тільки на рівні законодавчої та виконавчої влади, а й на рівні судової.

Він додав, що низка законопроектів щодо народовладдя містить вісім або дев’ять законодавчих актів і процес підготовки відповідних законопроектів займе до двох років.

Доповнення

У 2019 році голова Верховної Ради пообіцяв зміни до Конституції, згідно з якими стане можливим відкликання мандату народного депутата України через кнопкодавство.

Також він вважає доцільним відбирати мандат за прогули, втім спочатку нардепів штрафуватимуть.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Розпочато інспекцію підрозділів ЗСУ на Донбасі

     • 20863 переглядiв

    В Україні може з'явитися свій Нью-Йорк

     • 15374 переглядiв