ukenru
u-vooz-rozpovili-pro-tendentsiyi-vzhivannya-alkogolyu-ta-yak-tse-povyazano-iz-statistikoyu-smertnosti-vid-raku

У ВООЗ розповіли про тенденції вживання алкоголю та як це пов’язано із статистикою смертності від раку

 • 9718 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. У Всесвітній організації охорони здоров’я розповіли, який рівень вживання алкоголю у європейському регіоні на душу дорослого населення та як це впливає на рівень смертності від раку та інших захворювань, передає УНН з посиланням на дані ВООЗ.

В Європейському регіоні ВООЗ відзначається найвищий в світі рівень споживання алкоголю на душу дорослого населення, що в поєднанні з моделями вживання алкогольних напоїв суттєво впливає на зростання смертності від раку, серцево-судинних захворювань (ССЗ), цирозу печінки, випадкових.

"За останні десять років рівень споживання алкоголю в деяких державах-членах знизився, що призвело до скорочення в цих країнах кількості випадків смерті, пов'язаних з вживанням алкоголю, і це свідчить про можливість змінити моделі вживання алкогольних напоїв. При цьому, в розпорядженні керівників повинні бути відповідні дані, що дозволить ініціювати реалізацію найбільш ефективних заходів політики. Крім того, як і раніше існують прогалини в знаннях звичайного населення про негативний вплив алкоголю, зокрема, про те, що він сприяє розвитку раку", - зазначив один із авторів доповіді Юрген Рем.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: МОЗ уже три тижні ігнорує ініціативу приватної лікарні безкоштовно пролікувати онкохворих українців

Також у ВООЗ зазначили, що на сьогоднішній день близько 25% від всіх випадків смерті від цирозу печінки, раку, ССЗ і травм викликані шкідливим вживанням алкоголю. У доповіді підкреслюється гостра необхідність скорочення загального рівня споживання алкоголю і поширеності одноразового вживання алкоголю у великих кількостях, зокрема, оскільки саме вони завдають найбільш згубного впливу на здоров'я.

Окрім того, у ВООЗ наголошують на необхідності дій на політичному рівні. Зниження доступності, підвищення податків і введення в дію заборон на маркетинг і спонсорство алкогольної продукції допоможе зменшити кількість людей, які вживають алкоголь. І відповідно зменшать смертність.

Нагадаємо, за словами народного депутата Д.Силантьєва, реформу підходів до профілактики захворювань кожен українець повинен починати із себе.

Наразі в Україні досі не існує єдиної системи профілактики онкозахворювань.

Так, за словами завідуючого амбулаторно-поліклінічним департаментом Клініки Спіженко Володимира Тихонова, відсутня єдина, розроблена, затверджена та контрольована програма дій: первинна ланка медичної допомоги не забезпечена онкологами, а роботодавці не мотивовані до регулярного контролю за станом здоров’я працівників.

“Все, що ми можемо побачити, - це періодичні борди від локальних закладів охорони здоров’я, нечисельні виїзди єдиного на всю країну мобільного мамографа у деякі області України, профогляди на великих підприємствах. Та все це не є системою”, - сказав В.Тихонов.

Лікар додав, що системно над профілактикою онкозахворювань працюють приватні медичні заклади, бо мають для цього спеціальні програми.

Українські Національні Новини

Здоров'я