u-vinnytsi-oblashtuvanniam-ukryttiv-zaimaiutsia-firmy-z-kryminalnym-mynulym-zmiu

У Вінниці облаштуванням укриттів займаються фірми з кримінальним минулим – ЗМІ

 • 4190 переглядiв

У Вінниці будівництвом укриттів займалися компанії, які є фігурантами кримінальних проваджень. Тендери на ремонт та будівництво проводилися неконкурентно.

У Вінниці підрядниками з ремонту та будівництва укриттів стали компанії, які є фігурантами кримінальних проваджень. Дві фірми отримали від міської влади Вінниці підрядів майже на 205 мільйонів гривень. Про це повідомляє місцеве видання "20 хвилин", пише УНН.

Тендери без тендерів

Цього року провели вже 240 тендерів на ремонт та будівництво укриттів. Загальна очікувана вартість становила 550 мільйонів гривень. Підписані контракти на 397 мільйонів.

При цьому, зазначається, 93% з тендерів, що відбулися були проведені у неконкурентний спосіб. Загальна сума по цих договорах склала 106 мільйонів гривень.У 98% закупівлях був лише один учасник, який потім був визначений генпідрядником.

На думку експертів, це свідчить про непрозорість процедур закупівель, і не призводить до економії коштів.

"Відсутність конкуренції на торгах може свідчити про непрозорість проведення закупівлі та про недоступність бізнесу до державних закупівель. До речі, зараз аудитори проводять моніторинги закупівель щодо укриттів. Другим питанням до замовників є те, чому обрали саме цього підрядника. І часто замовники не можуть дати відповідь на це питання. А головне, відсутність конкуренції дорівнює мінімальній або взагалі нульовій економії коштів бюджету", - розповіла виданню представниця "Дозорро" у Вінницькій області Юлія Грига.

Шлейф підрядників: підозри у розтраті бюджетних коштів та привласненні майна

Підрядів на майже 122 мільйони гривень від Вінницької влади отримала фірма "БК СТАМ". Серед них і два найдорожчі об’єкти: укриття в ліцеї №12 (57,2 млн грн) та ліцеї №13 (49,3 млн грн)

Зазначається, що у 2020 році "БК СТАМ" висували підозри щодо розтрати бюджетних коштів при реконструкції пологового відділення Шаргородської центральної райлікарні у 2017 році, та під час капремонту на території гідрологічного заказника "Зелені криниці" у 2019 році.

На другому місці за сумою підрядів на укриття у Вінниці фірма "ЖК-Гарант" - 82,9 мільйона гривень.

Як стверджують журналісти "20 хвилин", ця компанія у 2021 році, була одним із 40 фігурантів кримінальної справи за статтею "Привласнення майна в особливо великих розмірах або організованою групою". Тоді Шевченківський райсуд Києва дозволив слідчим витребувати у "ЖК-Гарант" інформацію щодо фінансово-господарських відносин з іншими компаніями.

Також, за інформацією видання, "ЖК-Гарант" є фігурантом справи по розкраданню коштів на ремонті укриття для однієї з лікарень Вінниці.

"За версією слідства, службовці "ЖК-Гарант" змовилися з посадовцями Департаменту капітального будівництва міськради задля розкрадання бюджетних коштів на капремонті укриття для міської клінічної лікарні №1. Вироку по цій справі наразі немає", - пише "20 хвилин".

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    На кордоні з білоруссю всі пункти пропуску заміновані - ДПСУ

     • 3977 переглядiв

    Роками ґвалтував доньку: судитимуть жителя Дніпра

     • 2884 переглядiв

    Міноборони продовжує проект з рекрутингу до ЗСУ: є нова угода

     • 2650 переглядiв