ukenru
u-sviti-za-13-rokiv-virubali-ponad-43-mln-gektariv-tropichnikh-lisiv-fond-dikoyi-prirodi

У світі за 13 років вирубали понад 43 млн гектарів тропічних лісів - Фонд дикої природи

 • 40399 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. За 13-річний період світові втрати тропічного лісу стали еквівалентними розмірам Каліфорнії і становлять понад 43 млн га лісу. Про це заявили у середу у WWF (Всесвітній фонд дикої природи), передає Reuters, інформує УНН.

"У своєму новому звіті WWF проаналізував 24 гарячі точки з вирубки лісів в Азії, Латинській Америці та Африці та виявив, що у період з 2004 по 2017 роки у цих районах було вирубано понад 43 млн гектарів лісу", - йдеться у повідомленні.

У WWF вважають, що поширення пандемії COVID-19 є так само одним з наслідків вирубки лісів.

"Там, де спостерігається більша вирубка лісів та зміна землекористування, є більший ризик появи нових захворювань", - сказали у Фонді.

У звіті вказується, що вирубка лісів відбувається найшвидшими темпами у бразильській Амазонці та Серрадо, болівійській Амазонці, Парагваї, Аргентині, на Мадагаскарі та островах Суматра та Борнео в Індонезії та Малайзії.

"Комерційне сільське господарство є головною причиною вирубки лісів у всьому світі... лісисті ділянки очищуються для випасу худоби та вирощування сільськогосподарських культур", - пишуть у Фонді.

Зазначається, що у всіх гарячих точках розвиток інфраструктури, включаючи розширення доріг та видобуток корисних копалин - також сприяли вирубці лісів.

"Захист лісів у світі вважається життєво важливим для стримування глобального потепління, оскільки у них зберігається вуглець, що нагріває планету, і допомагає регулювати клімат за рахунок опадів та температури. 8000 років тому ліси покривали приблизно половину суші Землі, але в даний час ліси становлять лише 30%", - зазначають дослідники.

Пандемія COVID-19, однак, може послужити пусковим механізмом для активізації заходів з охорони лісів, додається у звіті.

"З цією руйнівною пандемією ми також маємо можливість відновлюватися і по-справжньому переглянути на наші стосунки з природою і почати відновлювати ці стосунки", - резюмували у Фонді.

Як повідомлялося раніше в УНН, в українській Держекоінспекції відзначають, що стан лісів в Україні продовжує погіршуватися.

Despite efforts so far, #deforestation continues at an alarming rate. We can’t:

Protect nature & wildlife
Safeguard human health
Tackle the #ClimateCrisis

Unless we STOP deforestation & change how forests are managed. #DeforestationFronts https://t.co/hZqV2JZpb2 pic.twitter.com/uKC9uzdz0R

— WWF (@WWF) January 13, 2021

Українські Національні Новини

Суспільство