ukenru
u-stolitsi-kazakhstanu-nur-sultan-skasuvali-nadzvichayniy-stan

У столиці Казахстану Нур-Султан скасували надзвичайний стан

 • 21821 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відміну надзвичайного стану в Нур-Султані. Документ опубліковано на сайті президента республіки, пише УНН.

Цитата:

“Скасувати з 07 години 00 хвилин 15 січня 2022 року надзвичайний стан у межах Акмолінської області, запроваджений Указом Президента Республіки Казахстан від 5 січня 2022 року № 737 “Про запровадження надзвичайного стану в Акмолінській області". Цей Указ вводиться в дію з дня підписання”, — йдеться у повідомленні.

Деталі

Також режим НС скасували і в Костанайській області.

Контекст

У Казахстані мітинги за зниження цін на скраплений газ з 1 січня переросли у масові протести по всій країні. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд. На всій території країни було запроваджено режим надзвичайного стану. У багатьох містах була напружена ситуація. ОДКБ у відповідь на запит президента про допомогу направила до республіки "миротворчі сили", зокрема - із Росії.

10 січня влада Казахстану заявила, що ситуація стабілізувалася та "перебуває під контролем".

11 січня Токаєв оголосив про завершення в країні основної місії ОДКБ, "миротворці" якої прибули сюди на тлі протестів, що розгорілися. Перші російські "миротворці" залишили Казахстан 13 січня. За повідомленнями, 14 січня білоруський військовий контингент миротворчих сил ОДКБ повернувся додому.

Процес виведення контингенту, як зазначав Токаєв, триватиме не більше ніж 10 днів. Повідомлялося, втім, що це має бути до 19 січня.

Українські Національні Новини

Новини Світу