u-starinni-liudei-mozhut-buty-vynni-dynozavry

У старінні людей можуть бути "винні" динозаври

 • 32426 переглядiв

Домінування динозаврів могло призвести до того, що ссавці втратили гени довголіття, припускають дослідники з Бірмінгемського університету. Цей еволюційний зсув надав пріоритет швидкому розмноженню над тривалістю життя.

Мікробіолог Бірмінгемського університету на імя’я Жоао Педро де Магальяйнш висунув ідею, що правління динозаврів змусило ссавців прискорити свій репродуктивний цикл, усунувши ключові гени довголіття. Про це пише УНН із посиланням на BioEssays та Popular Mechanics.

Деталі

Еволюційний тиск, який динозаври чинили, як хижаки, протягом 100 мільйонів років, міг спричинити "вимкнення" генів, які регулювали механізми репарації та регенерації у ссавців. Таку гіпотезу висунув професор молекулярної біогеронтології Бірмінгемського університету Жоао Педро де Магальяйнш у дослідженні, опублікованому в журналі BioEssays.

За словами мікробіолога, епоха домінування динозаврів повністю змінила еволюційний шлях практично кожного ссавця на Землі, переорієнтувавши еволюційні зусилля на швидке розмноження замість довгого життя.

Моя гіпотеза полягає в тому, що такий тривалий еволюційний тиск на ранніх ссавців для швидкого розмноження призвів до втрати або інактивації генів і шляхів, пов’язаних із довгим життям

-  зазначив де Магальяйнш у статті в журналі про молекулярну та клітинну біологію.

Лихоманка денге може стати глобальною загрозою - ВООЗ25.12.23, 16:17

Теорія підтверджується відсутністю у ссавців регенеративних здібностей, подібних до тих, які мають рептилії та амфібії.

Хоча на даний момент це лише гіпотеза, є багато цікавих аспектів, які слід розглянути, включаючи перспективу того, що рак частіше зустрічається у ссавців, ніж у інших видів через швидкий процес старіння

 підсумував Жоао Педро де Магальяйнш.

Космічний телескоп Джеймса Вебба продовжує вражати вчених: огляд деяких основних спостережень цього року29.12.23, 15:40

Ігор Тележніков

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    У старінні людей можуть бути "винні" динозаври

     • 32426 переглядiв

    Масований обстріл Києва: кількість жертв зросла до 17

     • 45272 переглядiв