u-ssha-zayavili-scho-zvilnennya-krimu-mozhe-stati-chervonoyu-liniyeyu-dlya-putina-ale-ostatochne-rishennya-za-kiyevom-politico

У США заявили, що звільнення Криму може стати "червоною лінією" для путіна, але остаточне рішення за Києвом - Politico

 • 734430 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Спроба України повернути Крим військовим шляхом була б "червоною лінією" для російського диктатора володимира путіна, яка може призвести до ескалації з боку рф, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен у розмові з групою експертів. Однак він наголосив, що остаточне рішення щодо звільнення півострова прийматиме Київ, інформує Politico, передає УНН.

Деталі

Російський президент вважає Крим "частиною росії", і не хотів би, щоб півострів "вирвали з його пазурів", хоча це саме те, що він зробив з Україною майже десять років тому, пише видання. Відтоді республіканська та демократична адміністрації США неодноразово заявляли, що "Крим – це Україна", нагадує видання.

А коментарі Блінкена, як зазначається, прозвучали після того, як під час приватної розмови у нього запитали, чи готові Сполучені Штати допомогти Україні повернути всі тимчасово окуповані росією території. За словами чотирьох осіб, держсекретар відповів, що США не заохочують Україну повернути Крим військовим шляхом, але це рішення ухвалюватиме виключно Київ. Адміністрація зосереджена на тому, щоб допомогти Україні просуватися туди, де ведеться боротьба, головним чином на сході країні.

Ця оцінка перегукується з коментарями офіційних осіб Пентагону останніх тижнів, які говорили про запеклу боротьбу, яка точиться на Донбасі та на півдні країни, і які поставили під сумнів здатність України повернути Крим у найближчому майбутньому, відзначає видання.

Двоє співрозмовників видання повідомили, що Блінкен створив враження, що США не вважають наразі мудрим поштовх до повернення Криму військовим шляхом, але наголосили, що ці слова він не сказав прямо. Інші дві особи не сприйняли коментарі Блінкена таким чином, зауважує Politico. Вони повідомили, що для них це стало сигналом, що Блінкен був більш відкритий до потенційної української битви за Крим.

"Загалом це повідомлення полягає в тому, що є багато невизначеності щодо того, як далі розвиватимуться події, і реальні питання про здатність будь-якої сторони досягти великих успіхів", - сказав один із співрозмовників.

Державний департамент відмовився коментувати розмову Блінкена, подібну до інших, які держсекретар мав з експертами, щоб отримати зовнішню точку зору на конфлікт.

Нагадаємо

Колишній командувач військ США в Європі наполягає на тому, що попри повідомлення про невелике просування російських військ через поновлення наступу, Україна може здобути швидку перемогу, якщо Захід надасть їй винищувач.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    лукашенко анонсував зустріч із путіним

     • 532802 переглядiв