ukenru
u-ssha-ye-vikno-v-chotiri-tizhni-dlya-zapobigannya-vtorgnennya-rf-v-ukrayinu-cnn

У США є "вікно в чотири тижні" для запобігання вторгнення РФ в Україну - CNN

 • 62045 переглядiв

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Президент США Джо Байден доручив своїй адміністрації використовувати всі можливі інструменти для запобігання можливого вторгнення Росії в Україну. У США є "вікно в чотири тижні" для запобігання вторгнення. Про це УНН повідомляє з посиланням на CNN.

Цитата

"Те, що ми робимо, дуже прораховано. Але у нас є тільки близько чотирьох тижнів, щоб це здійснити (запобігти вторгненню Росії — ред.), — сказав один з американських чиновників.

Деталі

За словами високопоставленого чиновника США, побоюючись повторення помилок, зроблених в 2014 році, коли США і Європа були заскочені анексією Криму Росією, Байден наказав своїй команді національної безпеки використовувати всі можливі інструменти, щоб спробувати стримати президента Росії Володимира Путіна.

За словами джерел, санкції, які Вашингтон розробляє на випадок можливих військових дій Росії, були б непосильними, негайними і завдали б значних витрат російській економіці і фінансовій системі.

Доповнення

Помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія ще не прийняла рішення про можливе вторгнення в Україну.

Салліван також заявив, що США готові обговорювати з Росією переданий їй список вимог щодо гарантій безпеки, але Вашингтон має і власні пропозиції.

Контекст

Зміст цього списку з восьми пунктів, переданого американській владі, російське МЗС розкрило 17 грудня. Зокрема, Росія вважає, що США не повинні створювати військові бази на території країн, що раніше входили в СРСР, і закликає Вашингтон прийняти зобов'язання виключити подальше розширення НАТО в східному напрямку. Прессекретар Білого дому Джен Псакі заявила, що переговори з Росією з безпеки повинні відбуватися за участю партнерів США в Європі. В Євросоюзі підкреслили, що Росія повинна приймати і поважати право інших країн вибирати свою зовнішню політику і союзи, в які вони хотіли б вступити.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеки нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії і США Володимир Путін і Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика