ukenru
u-ssha-diznalisya-pro-noviy-povorot-u-spravi-pro-ekstraditsiyu-firtasha

У США дізналися про новий поворот у справі про екстрадицію Фірташа

 • 12346 переглядiв

КИЇВ. 23 липня. УНН. Американський розслідувач Джон Соломон оприлюднив статтю, у якій розповів про те, як у період, коли ще не висохло чорнило на документах про призначення спеціального прокурора США Роберта Мюллера, його перший заступник, спірний прокурор Ендрю Вайсманн, "провернув" сміливу, але таємну угоду на початку червня 2017 року. Про це розслідувач пише у статті для The Hill, передає УНН.

Як стверджує автор статті, Вайсманн звернувся до американських адвокатів українського олігарха Дмитра Фірташа з привабливою пропозицією: "дайте нам трохи бруду стосовно Дональда Трампа у справі про Росію, і команда Мюллера може зняти з нього (Фірташа - ред.) кримінальні обвинувачення в 2014 році".

Соломон стверджує, що факт цієї пропозиції йому підтвердило безліч джерел.

І ось, два роки по тому, "увертюра" Вайсманна може мати далекосяжні наслідки для міністерства юстиції США як у країні, так і за кордоном, пише автор.

Так, за його словами, федеральні прокурори нерідко пропонують угоди, водночас, за інформацією його джерел, пропозиція Вайсманна була набагато складнішою і більш інтригуючою, ніж у звичайній федеральній справі.

Згідно з меморандумом захисту Фірташа, в якому йдеться про контакти з Вайсманном, прокурор стверджував, що команда Мюллера могла "вирішити справу Фірташа" в Чикаго, і ні міністерство юстиції, ні прокуратура США в Чикаго "не могли втручатися або перешкоджати рішенням", навіть якщо воно передбачало б зняття всіх обвинувачень з українського олігарха. "Повне припинення розгляду... безсумнівно розглядалося", - йдеться в записці захисту.

Окрім того, за словами Соломона, третім моментом стало те, як Вайсманн повідомив юристам Фірташа про свої надії на свідчення українського олігарха.

Під час зустрічі з юристами Фірташа і агентами ФБР 7 липня 2017 року, Вайсманн поділився з ними певними особистими теоріями розслідування стосовно адвоката Трампа, згідно з записками захисту.

Так, команда юристів Фірташа повідомила, що Вайсманн сказав їм, що, на його думку, компанія Bayrock, нібито пов'язана з колишнім інформатором ФБР Феліксом Сатером, "зробила значні інвестиції в компанії Дональда Трампа" і що прокурори шукали бруд на зятя Трампа, Джареда Кушнера, пише автор статті.

Приватні спостереження Вайсманна і обмін теоріями виходили за межі того, що зазвичай роблять прокурори на переговорах, і могли вплинути на показання свідка, за словами юристів, що консультували автора статті.

У результаті Фірташ відкинув пропозицію Вайсманна, попри те, що був затриманий в Австрії, борючись з екстрадицією в США в зв'язку з обвинуваченнями в участі в корупційній діяльності в Індії, пов'язаній з авіаційно-космічними угодами в США.

Команда захисту олігарха повідомила, що Фірташ відмовився від угоди, тому що у нього не було достовірної інформації або доказів по темах, викладених Вайсманном.

Але тепер, коли Фірташ активно намагається уникнути екстрадиції, австрійському суду пропонується "увертюра" Вайсманна як потенційний доказ сторони захисту того, що обвинувачення мін'юсту будується на фіктивних доказах і політично мотивоване.

У суді Австрії на початку цього місяця юристи Фірташа послалися на пропозицію Вайсманна як доказ політичної мотивації, заявивши, що прокурор дражнив "можливим припиненням окремого кримінального провадження щодо заявника у разі, якщо той був готовий обмінятися досить компрометуючими заявами з широкого кола всебічних політичних питань, включаючи самого президента США і президента Росії Володимира Путіна".

Після декількох років судових розглядів міністерство юстиції США домоглося екстрадиції Фірташа в Чикаго з Австрії. Але потім команда юристів олігарха таємно представила нові докази, у тому числі, як повідомляється, "махінації" Вайсманна, і австрійські чиновники несподівано змінили курс на минулому тижні і розпорядилися про тривалу затримку екстрадиції, пише автор статті.

У нових судових документах стверджується, як зазначено, що два ключові свідки, згадані міністерством юстиції в проханні про екстрадицію, відтоді відмовилися від своїх свідчень, заявивши, що ФБР невірно трактувало їх слова і тиснуло на них, щоб вони підписали заяви.

Один свідок стверджує, що його заява у ФБР в 2012 році була "написана владою США" і містить "суттєві неточності по суті", включаючи те, що він ніколи не використовував терміни "хабарництво або хабар", як стверджував мін'юст, згідно із заявою австрійського суду, йдеться у статті.

Цей свідок, як повідомляється, також стверджував, що підписав заяву 2012 року лише тому, що ФБР "чинило на нього надмірний тиск", включаючи загрози вилучити його паспорт і не дати йому повернутися додому в Індію, йдеться у записці. Той свідок відмовився від своїх заяв того ж літа, коли Вайсманн звернувся з пропозицією до команди Фірташа.

Адвокати Фірташа, як зазначено, також представили австрійському суду докази ймовірних правопорушень прокурора. Ключовий документ, представлений австрійській владі, йдеться у статті, був представлений міністерством юстиції США як взятий з корпоративних документів Фірташа і покликаний показати, що він санкціонував схему хабарництва в Індії. Фактично, документ був створений консалтинговою фірмою McKinsey як частина гіпотетичної презентації з етики та не мав ніякого стосунку до фірми Фірташа, стверджується в статті.

Більш того, в офіційній заяві McKinsey стверджується, що він не знав про корупційні схеми Фірташа, а використання в PowerPoint фрази "хабарництво" ніколи не виходило від Фірташа або його компанії і замість цього було гіпотетичним "припущенням Маккінсі про стандартні ділові практики в Індії", згідно з новою порцією судових документів у Австрії, зазначено у статті.

"Подання помилкового і такого, що вводить в оману, документа іноземному суверену і його судам для рішення про видачу не лише неетично, але і нехтує довірою, необхідною для цього процесу, коли судові системи покладаються лише на документи для ухвалення такого рішення", - йдеться у коментарі американської команди юристів Фірташа.

"Відмова Міністерства юстиції скасувати документ після того, як йому конкретно повідомили, що він є неправдивим і вводить в оману, є кричущим порушенням права США і міжнародного права", - заявили юристи.

Тепер пропозиція Вайсманна українському олігарху влітку 2017 року набуває нового значення у Вашингтоні, де Мюллер збирається давати свідчення, і в Австрії, де боротьба за екстрадицію Фірташа прийняла новий поворот, додав журналіст.

Нагадаємо, раніше у суді Відня заявили, що екстрадиція Дмитра Фірташа в США стане можливою не раніше зими цього року.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП