ukenru
u-shveytsariyi-zatrimali-ukrayinskogo-biznesmena-za-pidozroyu-u-vikradenni-eks-mera-khersona

У Швейцарії затримали українського бізнесмена за підозрою у викраденні екс-мера Херсона

 • 8136 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Правоохоронці в Швейцарії у грудні затримали українського бізнесмена Дениса Пащенка за підозрою у викраденні колишнього мера Херсона Володимира Сальдо з метою заволодіння його майном. Про це УНН повідомляє з посиланням на матеріали Херсонського міського суду.

Слідством встановлено, що Пащенко запросив Сальдо до Домініканської Республіки під приводом організації зустрічі та проведення перемовин з потенційними партнерами по бізнесу, де в подальшому реалізуючи свій план незаконно позбавити останнього волі. Сальдо прибув до Домінікани у червні 2016 року. Після чого Сальдо був позбавлений волі в одному з будинків у м. Пунта Кана. Після цього з телефона Сальдо, Пащенко, відповідно до матеріалів суду, надсилав помічниці екс-мера повідомлення "які містили текстову, фото- та відеоінформацію про позбавлення волі ОСОБА_6 (Сальдо – ред.), фізичне знущання над ним, та висловлення погроз щодо вбивства останнього у випадку не передачі майна та прав на нього на суму 2 000 000 доларів США". Близькі сприйняли погрози як реальні та погодились на вимоги викрадача.

Передача майна відбувалася у кілька етапів. Так, спочатку, відповідно до матеріалів суду, у Києві Пащенко отримав Audi А7 2011 року випуску вартістю 50 тис. доларів. Після цього на викрадача переписали однокімнатну квартиру в Херсоні вартістю 62 тис. гривень, а також земельну ділянку площею 0,09 га вартістю 89 тис. гривень та земельна ділянка 0,1 га вартістю 100 тис. гривень. У серпні 2016 року злочинцеві був переданий автомобіль Volvo XC90 2016 року випуску вартістю 50 тис. доларів.

У загальному злочинними діями потерпілим було завдано матеріальної шкоди на суму 3 млн 380 тис. 18 гривень, йдеться у матеріалах суду.

У березні 2017 року Пащенко було оголошено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 4 ст.189 ККУ – вимагання. 6 березня того ж року його було оголошено в розшук. У жовтня 2018 року Херсонський міський суд видав дозвіл на затримання підозрюваного, а у листопаді його було оголошено у міжнародний розшук.

18.12.2018 до СУ ГУНП в Херсонській області надійшла інформація сектору міжнародного поліцейського співробітництва ГУНП в Херсонській області щодо розшуку підозрюваного, а саме про отримання повідомлення НЦБ Інтерполу в Швейцарії щодо арешту правоохоронними органами країни розшукуваного Пащенка та встановлення строку для надходження необхідних матеріалів для організації та підготовки запиту про видачу (екстрадицію) розшукуваного (не пізніше 03.01.2018).
Український суд виконав необхідні для екстрадиції умови, задовольнивши клопотання прокуратури і заочно обравши запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для підозрюваного.

Нагадаємо, у 2016 році Сальдо заявив, що його 50 днів утримували в неволі на Домінікані. Куди він прибув на запрошення Пащенка. За його словами, звільнитися йому допоміг спільник викрадачів, громадянин Болгарії. Однак після звільнення з полону поліція Домінікани одразу затримала Сальдо та заарештувала на три місяці за підозрою у викраденні людини, а саме Дениса Пащенка. У грудні 2016 Сальдо повернувся в Україну

Українські Національні Новини

Кримінал та НП