ukenru
u-saudivskiy-araviyi-vipustili-z-pid-varti-trokh-zhinok-aktivistok-zmi

У Саудівській Аравії випустили з-під варти трьох жінок-активісток - ЗМІ

 • 9378 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Три активістки, які перебували під вартою в Саудівській Аравії з травня минулого року, були звільнені. Про це пише агентство Reuters з посиланням на державне інформаційне агентство Саудівської Аравії, передає УНН.

"Суд вказав, що рішення про тимчасове звільнення було прийнято після того, як він вивчив їх клопотання, подані під час судових засідань", - цитує Reuters інформаційне агентство.

Так, згідно з інформацією місцевого ЗМІ, суд продовжить розгляд їх справ, а їх звільнення буде залежати від їх присутності на судових процесах до прийняття остаточного рішення.

Поінформовані джерела агентства повідомили, що трьома звільненими жінками були блогер Еман аль-Нафьян, Рукейя аль-Мохареб і 60-річна академік Азіза аль-Юсеф.

Відзначається, що деякі з жінок, яким були пред'явлені звинувачення у зв'язку з правозахисною діяльністю і контактами з іноземними журналістами і дипломатами, повідомили, що піддавалися тортурам протягом більш ніж дев'яти місяців ув'язнення. Про це Reuters повідомили джерела, знайомі з цим питанням.

Всього в травні минулого року було заарештовано понад одинадцять активісток.

Згідно з інформацією агентства, минулого тижня дев'ять сенаторів США написали публічний лист, в якому просили короля Салмана ібн Абдул-Азіз Аль Сауда негайно звільнити ув'язнених з "сумнівними звинуваченнями, пов'язаними з їх активністю".

Три десятки країн, в тому числі всі 28 держав-членів ЄС, Канада і Австралія, закликали Ер-Ріяд звільнити активістів. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант і його колега з США піднімали це питання під час недавніх візитів в королівство.

Як повідомляв УНН, 6 січня в Саудівській Аравії вступило в силу рішення, яке припинить практику "таємних розлучень", коли жінка не знає про відповідне рішення чоловіка.

Українські Національні Новини

Новини Світу