ukenru
u-saakashvili-pogirshivsya-stan-zdorovya-v-nogo-pochali-vidmovlyati-nogi-denisova

У Саакашвілі погіршився стан здоров'я, в нього почали відмовляти ноги - Денісова

 • 218193 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. У експрезидента Грузії, громадянина України Михайла Саакашвілі погіршився стан здоров'я – в нього порушена артикуляція мови та відмовляють ноги. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає УНН.

Цитата

"Занепокоєна погіршенням стану здоров’я громадянина України, голови виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїла Саакашвілі. Він попросив про допомогу лікаря під час судового засідання у міському суді Тбілісі. У Міхеїла порушена артикуляція мови та почали відмовляти ноги", - написала вона.

Деталі

За її даними, він практично не може приймати їжу, внаслідок чого він втратив близько 12 кілограмів, постійно відчуває слабкість та безсоння.

Як зазначила український омбудсман, до руставської пенітенціарної установи, де утримується Саакашвілі, з грудня минулого року не допускають незалежних лікарів.

Денісова заявила, що це свідчить про відсутність належного лікування, визначеного консиліумом медиків, зібраних на вимогу народного захисника Грузії, що прирівнюється до катування.

"Закликаю владу Грузії забезпечити Саакашвілі належною медичною допомогою і дотримуватися норм міжнародного права. Зокрема, третьої статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню", - заявила вона.

Денісова додала, що у судовій залі Саакашвілі сказав, що стурбований наслідками воєнних дій рф проти України, хотів би бути поруч та допомагати героїчному народу України.

Раніше

Одразу після затримання в Грузії 1 жовтня 2021 року Саакашвілі був поміщений до в’язниці № 12 у Руставі. Саме в цій пенітенціарній установі, як правило, утримуються колишні державні службовці та співробітники силових структур.

8 листопада через погіршення стану здоров’я голодуючого Саакашвілі перевели до лікарні під час в’язниці у Глданському районі Тбілісі. Адвокати та лікар скаржилися на нестерпні умови утримання експрезидента, постійний шум, який влаштовували ув’язнені, а також відсутність відповідного обладнання та команди лікарів у тюремній лікарні.

Незважаючи на те, що зазвичай ув’язнених відправляють лікується в цивільні лікарні, пенітенціарна служба відмовилася поширювати це правило на Саакашвілі, пояснюючи це тим, що утримання експрезидента в незахищеній установі може спричинити масові заворушення.

Як компроміс, на 50-й день голодування, 20 листопада Саакашвілі був переведений у військовий шпиталь у Горі, де спочатку перебував у відділенні інтенсивної терапії, а потім проходив курс реабілітації. Там Саакашвілі припинив голодування.

Вже 30 грудня, після курсу реабілітації, він був із військового шпиталю в Горі назад до в’язниці міста Руставі.

Представники опозиції періодично проводять акції протесту із вимогою відпустити Саакашвілі.

Нагадаємо 

Мати Саакашвілі заявила, що Україна офіційно запросила його видачу.

 

Українські Національні Новини

Суспільство