ukenru
u-roche-poyasnili-riznitsyu-terminiv-pridatnosti-tamiflu-v-ukrayini-ta-za-kordonom

У Roche пояснили різницю термінів придатності Tamiflu в Україні та за кордоном

 • 21242 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Термін придатності препарату Tamiflu виробництва швейцарської фармацевтичної компанії F. Hoffmann-La Roche в Україні відрізняється від терміну придатності аналогічного препарату, придбаного в інших державах, у зв'язку з тим, що дозвіл на продовження терміну придатності в різних країнах відрізняється. Про це у відповідь на інформаційний запит УНН повідомили в головному офісі компанії, коментуючи різницю у строках придатності відомого препарату від грипу в Україні та за кордоном.

"Склад капсул Tamiflu, 75 мг однаковий для всіх ринків, і у нас є одна зареєстрована рецептура. Термін придатності в 10 років зареєстрований в США, ЄС і в багатьох інших країнах. Однак на деяких ринках 7 років все ще є затвердженим терміном придатності, оскільки місцевий дозвіл на продовження (тобто з 7 до 10 років) ще не було надано або реалізовано", - пояснили в компанії.

Так само в Roche зауважили, що такий дозвіл встановлюються "третьою стороною" і компанія на нього ніяк не впливає.

У Roche так само уточнили, що дуже серйозно ставляться до проблеми контрафакції.

"Навіть якщо упаковка може відрізнятися в різних країнах, частково через місцеві вимоги, компанія Roche впровадила різні підходи до боротьби з контрафакцією. Вони включають в себе реалізацію технічних заходів з боротьби з контрафакцією, що стосуються дизайну, упаковки і маркування наших продуктів, а також роботи з органами влади над системою виявлення і відстеження продуктів від розподілу до диспансеру", - повідомили у компанії, відповідаючи на питання про те, чому на упаковці препарату, придбаного в Україні, вказаний штрих-код, у якого останні цифри відрізняються від аналогічних цифр у іноземного препарату.

Фармацевти стверджують, що тісно співпрацюють з органами охорони здоров'я та правоохоронними органами для боротьби з небезпечним поширенням продукції через несанкціоновані джерела.

Крім того, в українському представництві компанії повідомили, що в Україні строк придатності препарату дійсно становить 10 років, що  відповідає даним реєстраційного посвідчення на лікарський засіб №UA/3189/02/03, виданого Міністерством охорони здоров'я України, наказ №880 від 18.12.2015.

"Стосовно зовнішнього вигляду упаковки (розміру, штрих-коду тощо), виробник може використовувати різні пакувальні матеріали та номери штрих-кодів для різних країн на свій розсуд. Звертаємо вашу увагу, що текст маркування лікарського засобу ТАМІФЛЮ® затверджений МОЗ України, а оригінал-макет поданий в установленому порядку до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками", - повідомив УНН менеджер систем якості ТОВ "Рош Україна" Дмитро Титов.

Також у компанії порадили купувати препарат лише у ліцензованих аптеках та завжди звертати увагу, що в Україні все маркування на препараті має бути українською мовою.

Раніше редакція УНН звернула увагу на той факт, що відомий препарат від грипу має різний строк придатності в різних країнах. Зокрема, в Україні строк придатності становить 10 років, тоді як закордонний аналог – сім. Також упакування медзасобу відрізняється.

Українські Національні Новини

Економіка