ukenru
u-razi-vigrashu-surkisiv-u-sudi-ves-stand-by-vid-mvf-zyidyat-zbitki-privatbanku-britanskiy-ekonomist

У разі виграшу Суркісів у суді весь stand-by від МВФ з'їдять збитки ПриватБанку - британський економіст

 • 10373 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. У разі, якщо Верховний Суд винесе рішення на користь братів Ігоря та Григорія Суркісів - сума збитків держави від ПриватБанку виросте до 6,5 млрд дол. Таку думку висловив британський економіст Тімоті Еш, коментуючи позов сім'ї Суркісів, яким вони хочуть скасувати рішення НБУ про визнання їх пов'язаними особами з ПриватБанком, передає УНН з посиланням на HB.

Еш нагадав, що недавно Україна підписала з МВФ меморандум. Документ передбачає жорсткий контроль за банківською системою.

"Уявіть собі піар-катастрофу для адміністрації Зеленського і МВФ, якщо Верховний Суд винесе рішення на користь Суркіса", - зазначив Еш.

Він також додав, що якщо ВС винесе рішення на користь олігархів, сума збитків держави від ПриватБанку виросте з 5,5 млрд дол., які, згідно з даними розслідування Kroll, банку завдали його колишні власники шляхом відмивання коштів, до 6,5 млрд дол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПриватБанк надав докази підробки документів у справі Суркісів

"По суті, весь stand-by agreement МВФ буде з'їдений збитками ПриватБанку і виплатою половини боргу за останнім кредитом МВФ на суму 2 млрд дол.", - додав Еш.

Далі, на думку Еша, МВФ може зіткнутися з питаннями, чому меморандум з Україною був підписаний без достатніх гарантій, пов'язаних зі справами Суркіса і процесом врегулювання справи ПриватБанку.

"Фантастичний час - чорнило на угоді з МВФ ще не висохло, і адміністрація Зеленського вже може виписати великий жирний чек... в одну кишеню", - додав Еш.

Він підкреслив, що оптимізм ринку щодо України пов'язаний з очікуваннями дотримання Україною умов меморандуму з МВФ.

Нагадаємо, ПриватБанк вимагає перегляду попередніх судових рішень, за якими з нього на користь Суркісів було стягнуто майже 407 млн грн (у 2018 році).

Підставою для подачі відповідних заяв стало встановлення ПриватБанком обставини, що в Лондонському суді Суркіси підтвердили свою спільну власність з колишнім акціонером банку в медіагрупі "1 + 1".

Відзначимо, що сьогодні, 15 червня 2020 року, Велика палата Верховного Суду продовжить розгляд іншої справи за позовом Суркісів, а саме про скасування рішення НБУ щодо визначення членів сім'ї Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами та про визнання недійсними договорів обміну їх депозитів обсягом 1 млрд грн на акції додаткової емісії ПриватБанку під час націоналізації (bail-in).

Українські Національні Новини

Економіка