ukenru
u-radi-proponuyut-povnistyu-zaboroniti-prodazh-alkogolyu-vnochi-eksperti-kazhut-profanatsiya-pered-viborami

У ВР пропонують заборонити продаж алкоголю вночі: експерти кажуть - "профанація перед виборами"

 • 18172 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. У парламенті зареєстровано законопроект №4058, яким, серед іншого, пропонується повністю заборонити продаж алкогольних напоїв у нічний час (з 22:00 до 10:00) у всіх точках торгівлі, крім кафе і ресторанів. Однак, експерти таку ініціативу депутатів критикують, називаючи її не тільки "популістською", але і абсолютно неефективною. Про це у коментарі УНН розповів економічний експерт Олександр Охріменко.

"Це вже було у нас. Це не працює. Починають торгувати нелегально. На споживання ж алкоголю і тютюну це ніяк не вплине. Просто нелегально почнуть продавати. Це звичайний популізм. Ну, дуже модно напередодні виборів - намагаються показати, що вони піклуються про здоров'я людей. Тут проблема не у цьому, проблема у тому, що у нас завжди є нелегальна торгівля. У нас, якщо закриють магазини, то продаватимуть тітоньки, бабусі... поруч - біля магазину. Так що це дуже примітивно", - сказав він.

Експерт нагадав, що подібна ініціатива якось одного разу вже реалізовувалася у Києві.

"Київська мерія прийняла таке рішення, а потім скасували, тому що побачили, що це не працює. Найчистіша профанація", - резюмував Охріменко.

Нагадаємо, в Україні частка нелегального алкогольного ринку за різними оцінками сягає від 50% до 70%. При цьому, суворі заборонні заходи лише погіршують ситуацію із розвитком нелегального сегменту, представленого підробками і "саморобним" спиртним.

Відрізнити підробку допомагають не тільки неякісна упаковка товару, сумнівні точки його збуту, а й ціна, кажуть фахівці.

Наприклад, легальна горілка в Україні сьогодні коштує від 89 грн за пляшку в 0,5 л. Все, що дешевше - або фальсифікат, або контрафактна продукція.

Як писав УНН, до ТОП-5 надійних українських виробників якісного алкоголю відносяться такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "Прайм" (ТМ "Prime", "Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Політика