u-radi-natsionalnoi-bezpeky-ssha-vidreahuvaly-na-ideiu-zbyvaty-nad-ukrainoiu-rosiiski-rakety-shcho-letiat-u-bik-terytorii-nato

У Раді національної безпеки США відреагували на ідею збивати над Україною російські ракети, що летять у бік території НАТО

 • 105635 переглядiв

Майкл Карпентер, високопоставлений американський чиновник, припустив, що для союзників по НАТО було б доцільніше надати Україні системи протиповітряної оборони для збивання ракет над її власною територією.

Старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США Майкл Карпентер, говорячи про ідею збивати над Україною ракети, що летять у бік території НАТО, куди входить Польща, заявив, що не вважає, з операційної точки зору, що збиття російських ракет над Україною є найкращим підходом, пише УНН з посиланням на RMF24.

Деталі

З операційної точки зору я не вважаю, що збиття російських ракет над Україною є найкращим підходом, заявив Карпентер у середу під час брифінгу для польських ЗМІ.

"З операційної точки зору, я вважаю, що союзникам по НАТО було б доцільніше надати Україні системи ППО, щоб вона могла збивати ці ракети над своєю територією", – вказав Карпентер.

Ось чому оголошення президента Байдена про передачу п’яти стратегічних систем протиповітряної оборони є такою великою справою, додав він.

"Зміцнюємо наше ППО" - міністр оборони про обіцянку Patriot та SAMP-T на саміті НАТО10.07.24, 09:10

На запитання, чи виключає він цей варіант, він повторив, що "не знає, чи це найефективніший підхід в операційному плані".

Як заявив голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сівера в ефірі RMF FM, ідея про те, що країни НАТО можуть збивати над Україною російські ракети, які також загрожують їхній території, виникла на рубежі 2023-2024 років. Концепція народилася в Бюро національної безпеки країни, отримала позитивний висновок президента і обговорювалася з прем'єр-міністром, вказує видання.

"Це рішення може бути реалізоване лише в координації та співпраці з союзниками, тому воно має стати предметом обговорення на саміті НАТО", – сказав Сівєра кореспонденту RMF FM у США.

"Ідея полягає в тому, щоб мінімізувати ризики падіння як протиракет, так і самих ракет на територію Республіки Польща або Північноатлантичного альянсу, щоб запобігти вторгненню та повторенню сценарію Пшеводова", – стверджував він. Він додав, що українська сторона не проти проведення таких операцій у своєму повітряному просторі.

У Держдепі США прокоментували обговорювану Україною і Польщею ідею щодо збиття російських ракет09.07.24, 14:39

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На Філіппінах стався потужний землетрус

     • 15363 переглядiв

    Орбан зустрінеться із Трампом після саміту НАТО

     • 14938 переглядiв