ukenru
u-radbezi-oon-vimagayut-vid-moskvi-pripiniti-viyskovu-operatsiyu-v-siriyi

У Радбезі ООН вимагають від Москви припинити військову операцію в Сирії

 • 18352 переглядiв

КИЇВ. 29 лютого. УНН. Повітряно-космічні сили (ВКС) Росії повинні негайно припинити військову операцію в Сирії. Впевненість в цьому висловила постпред США при ООН Келлі Крафт. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

Вона виступила на екстреному засіданні Ради безпеки ООН, скликаному після того, як 33 турецьких військових були вбиті в результаті авіаудару в районі Джебель аз-Завія в сирійському Ідлібі.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити вильоти своїх бойових літаків, ми також закликаємо сирійські сили і Росію, яка підтримує їх, відійти до ліній припинення вогню, вперше встановленим у 2018 році", - підкреслила Келлі Крафт.

Американський постпред також висловила думку, що "Астанинський формат" врегулювання, запущений в 2017 році з ініціативи РФ, Туреччини та Ірану, "повністю зруйнований". Постпред США виключила можливість повернення до нього.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш в свою чергу назвав обстріл на північному заході Сирії "одним з найважчих моментів" розтягнулася на дев'ять років війни і закликав учасників конфлікту до встановлення режиму тиші.

З окремою заявою виступили країни Євросоюзу, включаючи ФРН, Францію, Бельгію і Естонію. Їх спільний документ зачитав постійний представник Бельгії при ООН Марк Пекстен, головуючий в Радбезі в лютому. У ньому держави ЄС вимагають від Москви і Дамаска "негайно припинити вогонь" і забезпечити "безперешкодний гуманітарний доступ" в постраждалі регіони країни.

Нагадаємо, у НАТО повідомили про підсумки екстреного засідання через ситуацію в Ідлібі.

Українські Національні Новини

Новини Світу