ukenru
u-prezidenta-prokomentuvali-situatsiyu-z-ne-dopuskom-svyaschenikiv-do-khramiv

У Президента прокоментували ситуацію з не допуском священиків до храмів

 • 27649 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. У випадку, якщо парафіяни не підтримують позицію священика, який не хоче переходити до Православної церкви України (ПЦУ), то йому слід підшукати собі нову громаду. Про це заявив керівник головного департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України Юрій Рубан в ефірі одного з телеканалів, передає УНН.

"Якщо виникає конфлікт такого роду між священиком і громадою, і громада не підтримує священика, то тоді священику краще пошукати собі іншу громаду. Значить, він не зумів знайти і слова віри, і слова навчання, які би повели за ним громаду. Якщо священик не розуміє, що громада хоче української церкви, а він їй товче і далі мантри про те, що без Кирила ми не обійдемося, то, звичайно, що такий результат абсолютно очікуваний", - зазначив він.

За його словами, переважна більшість православних в Україні хоче мати Помісну церкву в Україні. Раніше парафіян зупиняв психологічний фактор невизнання української церкви Київського патріархату, тепер, коли церква отримала Томос, парафіяни будуть переходити до ПЦУ.

При цьому він додав, що часові рамки переходу будуть різні для кожної парафії.

Нагадаємо, Вінниччина займає перше місце в Україні за кількістю парафій, які приєдналися до нової Православної церкви України. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час богослужіння за нагоди отримання Томосу про автокефалію у Вінниці.

12 січня стало відомо, що громада Свято-Миколаївського храму села Ворсівка Малинського району Житомирської області прийняла рішення про перехід з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

10 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України повернувся з Туреччини в Україну.

Днем раніше Томос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Як повідомляв УНН, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено автокефальну помісну Православну Церкву України і затверджений статут нової церкви. Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

5 січня відбулася процедура підписання Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм. А вже на наступний день, 6 січня, після вручення у Стамбулі Томос доставили в Україну, згодом його повернули до Стамбула для підпису членами Синоду на Фанарі.

Українські Національні Новини

Політика