u-polschi-zatrimali-sche-odnogo-pidozryuvanogo-u-spravi-pro-rosiysku-shpigunsku-merezhu

У Польщі затримали ще одного підозрюваного у справі про російську шпигунську мережу

 • 281937 переглядiв

КИЇВ. 4 серпня. УНН. Співробітники Агентства внутрішньої безпеки (ABW) Польщі затримали шістнадцяту людину, яка, ймовірно, причетна до діяльності шпигунської мережі, яка працює на росію в Польщі, повідомляє PAP, пише УНН.

Це білорус, якого суд заарештував на три місяці.

Цитата

"Людина, затримана 1 серпня ABW, - це Михайло А., 39-річний громадянин республіки білорусь. Він є ще однією встановленою особою, яка діє в межах злочинної групи, яка виконує завдання російських спецслужб", - повідомили PAP у пресслужбі міністра-координатор спецслужб.

Деталі

Білорус протягом кількох років проживав на території рф, ідеться у повідомленні відомства.

За даними польських спецслужб, у період з 2008 по 2010 рік він працював у москві, а потім переїхав до Санкт-Петербурга. У росії він відбував шестирічний тюремний термін.

"Чоловік підтримував контакти з громадянами російської федерації, з якими зустрічався у Санкт-Петербурзі та Криму", - зазначили у пресслужбі міністра-координатора спецслужб.

За даними ABW, А. приїхав до Польщі у 2021 році і вступив у контакт із координатором шпигунської мережі.

"З отриманої інформації випливає, що він систематично отримував винагороду за виконання завдань, спрямованих проти внутрішньої безпеки та інтересів Республіки Польща, які полягають, зокрема, у розпізнаванні критичної інфраструктури, у тому числі військових районів та об'єктів, морських портів, а також у проведенні пропагандистської діяльності", - повідомили PAP у відомстві.

За словами кураторів справи, виконуючи доручені завдання, білорус вживав запобіжних заходів, що ускладнюють його ідентифікацію та виявлення.

"Він часто змінював засоби зв'язку та знищував сліди своєї злочинної діяльності, а також усвідомлював, що за виконання розвідувальних завдань на території Польщі йому загрожує ув'язнення", - зазначили у відомстві.

Після затримання чоловіка було доставлено до Люблінського відділення Департаменту боротьби з організованою злочинністю та корупцією Національної прокуратури у Любліні. "Прокурор звинуватив затриманого в участі в діяльності іноземної розвідувальної служби, спрямованої проти Республіки Польща", - сказав прес-секретар Національної прокуратури Лукас Лапчинський PAP.

"Як було встановлено, діяльність підозрюваного полягала у збиранні інформації про об'єкти критичної інфраструктури та проведення диверсійних заходів, спрямованих на дестабілізацію політичної ситуації у Польщі. Він постійно інформував принципалів про результати своєї розвідки, за що отримував винагороду", - передав прокурор.

"Суд повністю розділив доводи прокурора і, вказавши на високу ймовірність вчинення підозрюваним дії, що інкримінується, застосував тимчасовий арешт", - додав речник.

Доповнення

У пресслужбі міністра-координатора спецслужб Польщі нагадали, що раніше у цій справі було затримано 15 осіб. Усіх їх заарештували за рішенням суду.

Передбачається, що її діяльність полягала у виявленні військових об'єктів та критично важливих об'єктів інфраструктури на території Польщі, відстежуванні та документуванні постачання військової та гуманітарної допомоги в Україну. Передбачалося, що група готувала підпали поїздів із гуманітарною допомогою Україні, підпали майна та автомобілів, побиття людей. Члени групи також звинувачуються у провадженні пропагандистської діяльності, спрямованої на розпалювання у Польщі настроїв проти українського народу та проти допомоги Польщі Україні.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі