ukenru
u-parye-pidtrimali-rezolyutsiyu-schodo-azovu-i-zakhoplenikh-moryakiv

У ПАРЄ підтримали резолюцію щодо Азову і захоплених моряків

 • 9151 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. Парламентська Асамблея Ради Європи у четвер, 24 січня, підтримала резолюцію "Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці", передає кореспондент УНН.

"Резолюція ухвалена, 103 голоси за, 3 проти, 16 утрималися", - підсумувала президент ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є.

Раніше член постійної української делегації в асамблеї, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко повідомила, що в ПАРЄ підтримали поправку про військовополонених моряків.

У той же час, народний депутат, член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко перед голосуванням заявив, що політичний комітет ПАРЄ підтримав дві з трьох українських поправок.

"Поправка з терміном "військовополонені" по відношенню до наших військових моряків замінена на поправку, яка вимагає поводитися з ними "у відповідності з вимогами міжнародного гуманітарного законодавства, включно з Женевською конвенцією", - написав він на свій сторінці в Facebook, відзначивши, що Женевська конвенція передбачає саме військовополонених, так що юридично це дасть такий же результат, що і визнання військовополонених.

У той же час голова парламентської делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв зазначив у кулуарах перед голосуванням, що резолюція ПАРЄ про визнання українських моряків військовополоненими стане вагомим аргументом в міжнародному суді ООН.

“Резолюція ПАРЄ дозволить Європі визнати українських моряків військовополоненими. Цей документ створить додаткові аргументи для створення спостережної місії за судноплавством у Керченській протоці, що забезпечить виконання двохсторонніх угод між Україною та РФ від 2003 року”, – заявив Ар’єв.

Як повідомляв УНН, у ПАРЄ 24 січня відбулися термінові дебати щодо резолюції про ситуацію в Азовському морі і Керченській протоці, в рамках якої порушили питання захоплених РФ українських моряків.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ Росії обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному море в порт Маріуполя в Азовському морі. 24 українських моряка заарештували в окупованому Криму, згодом їх перемістили в Москву, де арешт продовжили до кінця квітня.

Українські Національні Новини

Політика