ukenru
u-nbu-nazvali-riziki-dlya-stabilnosti-ekonomiki-ukrayini

У НБУ назвали ризики для стабільності економіки України

 • 9524 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Затримка у проведенні ключових реформ, припинення транзиту російського газу територією України, посилення торгових війн та ескалація конфлікту на Донбасі становлять ризик для макрофінансової стабільності. Про це йдеться у звіті Нацбанку, передає УНН.

За даними НБУ, головним внутрішнім ризиком є подальше посилення загроз для макрофінансової стабільності. Серед таких загроз НБУ виділив, зокрема, затримку в проведенні ключових реформ або кроки з нівелювання попередніх досягнень, зокрема через судові та законодавчі рішення.

На думку фахівців установи, відкочування від реформ може суттєво посилити вразливість економіки України та стати на заваді продовженню співпраці з МВФ. Крім того, цей фактор може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах високого боргового навантаження в наступні роки.

Також актуальними залишаються такі ризики, як припинення транзиту газу з Росії територією України з початку 2020 року, посилення торгових війн та наростання геополітичних конфліктів, ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

Натомість, можливим є збільшення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП та відповідне зміцнення обмінного курсу.

Нагадаємо, за прогнозом Національного банку, до кінця поточного року Міжнародний валютний фонд запропонує Україні нову програму співпраці й виділить 2 млрд доларів першого траншу кредиту за новою програмою.

Українські Національні Новини

Економіка