ukenru
u-mzs-rozyasnili-vazhlivist-podanogo-do-sudu-oon-memorandumu-schodo-rosiyi

У МЗС роз'яснили важливість поданого до суду ООН меморандуму щодо Росії

 • 4286 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. Поданий сьогодні Україною до Міжнародного суду ООН в Гаазі меморандум, докази про порушення міжнародного права Росією, є Рубіконом у розгляді справи, бо це основний елемент письмової частини судового провадження в Суді ООН. У ньому зібрано факти, на яких базується позов України, та викладено наші правові аргументи. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у Facebook, передає УНН.

"От і все - докази про порушення міжнародного права Росією подано до Міжнародного суду ООН в Гаазі. 12 червня, у святковий для росіян день, Україна подає Меморандум у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації", - заявила Зеркаль.

З її слів, цей Меморандум – "Рубікон у розгляді справи, бо це основний елемент письмової частини судового провадження в Суді ООН".

"У ньому зібрано факти, на яких базується позов України, та викладено наші правові аргументи (стаття 49 Регламенту Суду). Варто також підкреслити, що після завершення письмової частини провадження, жоден новий документ не може поданий на розгляд Суду без згоди сторін (стаття 56 Регламенту Суду). Відтак – після подання Меморандуму – подальша дискусія сторін буде базуватися на критиці і захисті того, що наведено в Меморандумі", - заявила дипломат.

Говорячи про те, у чому полягає правова вимога України, вона зауважила, що "від 2014 року на території України незаконні збройні формування вчинили низку актів, які вважаються терористичними відповідно до Конвенції", вказавши зокрема на збиття літака МН17, про обстріл мирних жителів на Донбасі та про терористичні акти в Харкові, Одесі і Києві. Також, з її слів, "Росія постачала зброю та координувала вчинення цих актів, що являє собою фінансування тероризму, відповідно до Конвенції".

"Тому Росія має понести відповідальність як держава за порушення вимог Конвенції щодо запобігання такого фінансування тероризму. Також Росія, в порушення законів окупації, яка сама по собі є направомірною, застосовує своє законодавство з метою дискримінації кримських татар і українців у Криму", - заявила вона, додавши, що йдеться лише про окремі епізоди протиправних діянь РФ.

Зеркаль додала, що Україна намагається врегулювати усі спори, пов’язані з порушенням РФ своїх зобов’язань через широкомасштабну та багатовимірну агресію проти України.

"Ми добросовісно намагаємося врегулювати ці правові спори через переговори та іншими визначеними Статутом ООН. На жаль, Росія не те що недобросовісно, просто зухвало, підійшла до спроб знайти рішення цим спорам. Більше того, Росія вперто вважає, що немає ніяких спорів і не може бути мови про визнання нею якихось порушень", - додала вона, вказавши, що Україна шукає інші можливості врегулювати спори мирно - зокрема, спільна пропозиція до РБ ООН створити окремий трибунал щодо МН17. 

"Питання порушення прав українців і кримських татар, гарантованих згаданими Конвенціями, належать до компетенції Міжнародного Суду ООН і стали предметом нашого позову проти РФ", - заявила вона.

Нагадаємо, 12 червня Україна подала у суд ООН меморандум у справі проти Росії.

Українські Національні Новини

Політика