ukenru
u-mzs-poyasnili-pozitsiyu-ukrayini-schodo-kosova

У МЗС пояснили позицію України щодо Косова

 • 17212 переглядiв

КИЇВ. 26 вересня. УНН. Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар пояснив українську позицію щодо Косова після реакції на новину, що Україна визнає паспорти, видані частково визнаною державою Косово та заявив, що Україна неухильно дотримується послідовної позиції щодо невизнання Косова, виходячи з безумовної поваги до суверенітету і територіальної цілісності держав. Про це він написав на особистій сторінці у Facebook, інформує УНН.

"Оце вперше у житті потрапив на албанське телебачення і відразу став відомим майже на всі Балкани…Та й у нас новина "про косовські паспорти" наробила галасу, при чому у всіх барвах - від крайньої зради до відвертих видумок. Отже, мушу пояснити все детально і бюрократично довго, щоб залишалося мінімум поля для маніпуляцій", - написав Боднар.

За його словами, Україна неухильно дотримується послідовної позиції щодо невизнання Косова, виходячи з безумовної поваги до суверенітету і територіальної цілісності держав у межах їх міжнародно визнаних кордонів, згідно з основоположними міжнародно-правовими документами, насамперед Статутом ООН та Гельсінським заключним актом 1975 року.

"Україна приймає загальногромадянські паспорти Косово для оформлення віз з 25 березня 2019 року. Ці консульські дії не мають нічого спільного з визнанням міжнародної правосуб'єктності Косово. Вказаний механізм запроваджено з метою унормування режиму поїздок в Україну мешканців Косова, передусім з гуманітарною метою, без визнання Україною Косова de jure. При цьому дипломатичні та службові паспорти Косова залишаються документами, що не дають права на оформлення української візи та не визнаються дійсними для в’їзду в Україну", - написав Боднар.

Боднар наголосив, що станом на сьогодні Косово визнається більшістю країн світу, у тому числі стратегічними партнерами України (США, Канадою, Австралією, більшістю держав ЄС). Пред’явники паспортних документів Косова можуть в’їжджати до понад 70 держав світу.

"Деякі держави, які офіційно не визнають Косово, мають своїх представників у Приштині. Україна наразі не має ані офіційних контактів з Косово, ані будь-якого представництва там. Таким чином, зрозуміло - Україна не визнає Косово, а видача віз - правильний гуманітарний крок", - зазначив Боднар.

Окрім того, він наголосив, шо виникає логічне питання "а що з поїздками наших громадян?"

"Зараз потрібна віза, шенгенська або косовська. Навіть для транзиту. Для зміни цього режиму наразі передумов немає, але - це інша історія. Можливо, що й з продовженням", - додав він.

Нагадаємо, в інтерв'ю телеканалу TV Ora заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар натякнув, що офіційний Київ рухається у бік визнання Косово, заявивши, що країна вже визнає косовські паспорти.

Українські Національні Новини

Політика