ukenru
u-mon-nazvali-vvedennya-plati-za-ditsadki-v-kiyevi-porushennyam-konstitutsiyi

У МОН назвали введення плати за дитсадки в Києві порушенням Конституції

 • 10084 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Введення плати за відвідування комунальних дитячих дошкільних закладів для дітей без київської реєстрації порушує Конституцію України в частині права на доступ до освіти. Про це йдеться у направленому Міністерством освіти і науки до київського міського голови Віталія Кличка, передає УНН з посиланням на прес-службу МОН.

"МОН звернулося до голови КМДА Віталія Кличка з проханням переглянути рішення Київської міськради, відповідно до якого батьки незареєстрованих в столиці дітей повинні оплачувати їх навчання в комунальних дитсадках Києва. Міністерство освіти і науки підкреслює неприпустимість схвалення рішень, що обмежують конституційні права дітей, зокрема на доступне та безоплатне здобуття дошкільної освіти", - зазначили в прес-службі.

За даними МОН, відповідне рішення міськради набуло чинності 1 січня 2019 року і передбачає встановлення плати за надання дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва для батьків дітей, які не зареєстровані в місті Києві.

Також у міністерстві наголосили, що реєстрація місця або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження конституційних прав і свобод.

"З метою реалізації конституційного права дітей на здобуття безоплатної дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва, у тому числі не зареєстрованих в місті Києві, просимо вжити заходів щодо перегляду відповідного рішення Київської міської ради на предмет його відповідності вимогам статей 24, 53 Конституції України щодо забезпечення рівних конституційних прав дітей на доступну і безоплатну дошкільну освіту незалежно від місця їхнього проживання", – цитує лист прес-служба МОН.

При цьому в міністерстві нагадали, що аналогічна ситуація склалась в місті Тернополі, де Тернопільський окружний адміністративний суд визнав незаконним встановлення плати за здобуття дошкільної освіти в закладах дошкільної освіти міста для дітей, які не зареєстровані у ньому (рішення від 07 листопада 2018 року у справі № 1940/1387/18).

"Зазначене судове рішення ще не набрало законної сили у зв’язку з його апеляційним оскарженням. Водночас це засвідчує потенційну можливість оскарження в судовому порядку також і рішення Київської міської ради", - додали в МОН.

Нагадаємо, протягом поточного року Міністерство освіти та науки ліквідувало третину черги у дитячі садки, однак досі залишається ще понад 30 тисячі не забезпечених місцями охочих здобути дошкільну освіту.

Наступного року Міністерство освіти та науки планує розробити нові стандарти для закладів дошкільної освіти.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП