ukenru
u-minekologiyi-konstatuvali-vidsutnist-nalezhnoyi-sistemi-utilizatsiyi-nebezpechnikh-vidkhodiv

У Мінекології констатували відсутність належної системи утилізації небезпечних відходів

 • 8700 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Відсутність належної системи утилізації небезпечних відходів пов'язано з прогалинами у законодавстві. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає УНН з посиланням на прес-службу відомства.

За його словами, ситуацію погіршує мораторій на перевірки бізнесу, яким користується недобросовісний бізнес. На ринку з'явилися компанії, які декларують наявність потужностей для утилізації відходів, демпінгують і виграють за рахунок цього тендери, але відходи так не утилізують.

"Неможливо вийти на ринок і конкурувати з фейками. Яскравий приклад - лист Львівської міськради про те, що завод з утилізації ртутних ламп не витримує конкуренції на системі Prozorro і програє всі тендери, тому що виграють ліцензіати, які ставлять ціну нижче собівартості", - зазначив Семерак.

Тому він просить парламентарів врегулювати це питання в законодавстві.

У той же час у Верховній Раді впевнені, що зупинити "каруселі" отрутохімікатів міністерство може самостійно, шляхом зміни ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами. Зокрема, пропонується обмежити доступ до тендерів тих компаній, які не мають потужностей для знешкодження токсичних речовин, а користуються лише правом на їх збір і транспортування.

Раніше УНН повідомляв, що токсичні речовини з дніпропетровського отрутомогильника виявилися під Києвом. Причиною тому став тендер на утилізацію отрутохімікатів, який виграла компанія без відповідної ліцензії.

Українські Національні Новини

Політика