Зокрема, пропонується підвищити ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби на 12,4-19,6%; віскі, ром і джин - на 12%; коньяк (бренді) - на 6,6-9,5%; вино - на 4,5-13,5%.
У Мінекономрозвитку нагадали, що у 2018 році ставки акцизного податку на коньяк були підвищені на 20% - з 105,80 грн до 126,96 грн за 1 літр 100% спирту.
"Відбулося зростання складових ціни на алкоголь через подорожчання компонентів виробництва, зокрема цін на спирт, тару, комплектуючі. Тому на сьогоднішній день розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв та потребує корегування", - йдеться в пояснювальній записці до документа в МЕРТ.
Нагадаємо, в Україні ціни на горілчані вироби зберігають стабільність з листопада минулого року. Саме тоді уряд вчергове переглянув МРЦ на алкоголь, привівши їх у відповідність зі ставками акцизних зборів.
Разом з тим, обсяги виробництва легального алкоголю в Україні скорочуються. Пов'язано це з розквітом тіньового ринку, представники якого пропонують споживачеві низькоякісний, небезпечний, але значно дешевший продукт.
Нагадаємо також, що, за словами голови ради директорів Beverage Trading Company Ольги Івушкіної, офіційний виробник спиртного в Україні з однієї пляшки сьогодні заробляє в сто разів менше, ніж нелегал.
"Сьогодні з однієї пляшки горілки "білий" виробник за вирахуванням усіх податків, зборів, витрат на спирт, логістику, рекламу, оплату праці персоналу заробляє близько 15-25 копійок. Представник "тіньового бізнесу" - 15-25 грн. Є різниця? При цьому покупець йде до нелегала, тому що на полиці маленького селищного магазину його товар коштує у півтора-два рази дешевше офіційної безпечної і високоякісної продукції. Для споживача ця відмінність сьогодні критична, і вибір, на жаль, очевидний", - пояснила вона.
Тим часом експерти з питань розвитку алкогольної галузі констатують, що держава жодних дієвих кроків на захист легального бізнесу не робить. Аналогічно як і не здійснює ефективні заходи з протидії тіньовому алкогольному сектору.