ukenru
u-mert-nazvali-prichini-zrostannya-spozhivchikh-tsin-u-kvitni

У МЕРТ назвали причини зростання споживчих цін у квітні

 • 11164 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. У квітні споживчі ціни зросли на 4,4% через сезонність на продовольчому (овочева продукція) та непродовольчому ринку (одяг і взуття). Водночас, подорожчання продуктів харчування дещо компенсувалося здешевленням паливно-мастильних матеріалів. Про це повідомили у Мінекономрозвитку, передає УНН.

“З початку 2018 року (до грудня 2017 року) споживчі ціни підвищились на 4,4 %, у розрахунку поточного року (квітень до квітня минулого року) — на 13,1 %, що є нижчим за річний показник 2017 року (13,7%). Інфляція у квітні формувалася традиційними для цього місяця чинниками. Визначальним був вплив сезонності як на продовольчому (овочеву продукцію), так і непродовольчому ринку (одяг і взуття). Поряд з тим, подорожчання продуктів харчування дещо компенсувалося здешевленням паливно-мастильних матеріалів. Незначне зростання вартості комунальних послуг у квітні не мало відчутного впливу на загальний рівень інфляції”, — повідомили у МЕРТ.

За даними відомства, основними інфляційними чинниками у квітні були:

Сезонні

  • типове для квітня подорожчання окремих продовольчих товарів, особливо зросли ціни на деякі продукти так званого “борщового набору”. У квітні найбільше підвищились ціни на капусту (на 23,4 %), моркву (на 18,3 %), буряк (на 17 %), цибулю (на 8,5 %);
  • сезонне подорожчання одягу і взуття на 2,1 %, що пов’язано з надходженням на ринок нової весняно-літньої колекції (у квітні упродовж попередніх 5 років ціни підвищувались в середньому на 1,9 %);

Економічні

  • скорочення виробництва в окремих секторах харчової промисловості, зокрема у виробництві м’яса та м’ясних продуктів, що відбувалося на фоні падіння поголів’я сільськогосподарських тварин (споживчі ціни на м’ясо та м’ясопродукти у квітні зросли 2,6 %, найвищі темпи зростання цін спостерігалися на свинину (на 5,4 %) та напівфабрикати зі свинини (на 4,2 %));
  • збільшення сукупних витрат у виробництві сільськогосподарської продукції — за підсумком січня-березня 2018 року порівняно з цим же періодом 2017 року витрати у виробництві сільгосппродукції збільшились на 13,8 %, у т. ч. на продукцію рослинництва — на 12,9 %, продукцію тваринництва — на 16,2 %;

Монетарні і фіскальні

  • збереження тенденції щодо перевищення обсягів продажу іноземної валюти населенням над її купівлею (нетто-продаж іноземної валюти населенням у квітні 2018 року становив 234,7 млн дол. (з початку цього року — 615,5 млн дол.)), що додатково збільшувало пропозицію гривні на споживчому ринку з урахуванням тенденції щодо обсягів переказів фізичних осіб із-за кордону (39,2 млрд грн у січні-березні 2018 року порівняно з 34,6 млрд грн у січні-березні 2017 року);
  • перевищення видатків над доходами зведеного бюджету у січні-березні цього року — на 3 млрд гривень.

Зовнішні

  • вплив світової агроінфляції на продовольчі ціни (за даними ФАО зростання цін на продовольство у квітні порівняно з квітнем 2017 року становило 2,7 % через збільшення вартості зернових майже на 15,4 % та молочної продукції більше ніж на 11 %).

У МЕРТ зауважили, що у І півріччі 2018 року варто очікувати збереження загальної тенденції щодо зниження річних темпів споживчої інфляції на фоні її поступового зближення з темпами зростання цін виробників.

Нагадаємо, українцям варто приготуватися до подальшого подорожчання продуктів, яке обумовлено інфляцією, а також податковим навантаженням.

Українські Національні Новини

Економіка