ukenru
u-lyashka-samovilno-zminili-umovi-zberigannya-vaktsini-pfizer

У Ляшка самовільно змінили умови зберігання вакцини Pfizer

 • 77718 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. В Україні були змінені жорсткі вимоги до зберігання вакцини від Pfizer. Вимоги до температурного режиму були істотно ослаблені і тепер не відповідають офіційно заявленим виробником. Інформацію про це з'ясував оглядач видання "Думская" Сергій Дібров, пише УНН.

Журналіст порівняв інструкції і виявив, що згідно з інструкцією, розміщеною на сайті Державного експертного центру МОЗ України, вакцину можна місяць зберігати при температурі від 2 до 8 градусів тепла.

Деталі

Умови зберігання вакцини від Pfizer дуже жорсткі і вимагають температуру нижче -60.

Вакцина від Pfizer під назвою "Комірнаті" отримала дозвіл на застосування в Україні 22 лютого 2021 року за номером UA/18592/01/01. "Відкриємо інструкцію до цієї вакцини на сайті державного реєстру лікарських засобів і прочитаємо, що там написано з приводу умов зберігання", - описує журналіст послідовність своїх дій.

"Йдемо на сторінку 10, читаємо розділ 6.3 англійською, або на сторінку 25 - там українською", - пише Дібров і приводить скріни інструкцій до вакцини.



Пів року зберігаємо при температурі від -90 до -60, після розморожування можна тримати 5 днів в звичайному холодильнику, від +2 до +8.

Про це говорять і на сайті виробника, фірми Пфайзер: "The vaccine can be stored for five days at refrigerated 2-8°C conditions".

"Умови, звичайно, дуже жорсткі. Особливо для України, де морозильників з температурою -70 в регіонах немає", - зазначає журналіст.

Далі він пропонує ознайомиться з реєстром лікарських засобів на сайті згаданого вище експертного центру МОЗ.

"Йдемо на сайт реєстру лікарських засобів, відкриваємо сторінку, присвячену тій самій вакцині "Комірнаті". Звертаємо увагу: реєстраційне свідоцтво діє з 22 лютого, але наказ МОЗ датований вже 28 червня. "Причина: Зміни у терапевтичних показаннях". Дуже цікаво.

Справа внизу - кнопка, за якою можна скачати інструкцію.

А інструкція тепер інша, без англійської версії. Йдемо на сторінку 10, читаємо пункт 6.4 і не віримо своїм очам", - пише Дібров, маючи на увазі ослаблення температурного режиму зберігання.

"Схоже, все так і сталося: зробили "спеціальну українську", без англійської версії, інструкцію, і дозволили тримати розморожену вакцину в холодильнику не п'ять днів, а цілий місяць. З огляду на те, що реєстраційне свідоцтво залишилося колишнім, можна бути впевненим, що склад вакцини від цього не змінився ніяк.

Україна - країна аномалій", - резюмує Дібров.

УНН буде розбиратися у причинах і обставинах внесення змін до умов зберігання вакцини, а також в тому, чи знає про це виробник. Окрім того, фахівці прокоментують, як такі умови зберігання можуть вплинути на якість препарату.

Українські Національні Новини

Здоров'я