ukenru
u-lvovi-na-marsovomu-poli-pochali-eksgumatsiyu-davnikh-viyskovikh-pokhovan

У Львові на Марсовому полі почали ексгумацію давніх військових поховань

 • 490036 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. У Львові почали ексгумацію давніх військових поховань на Марсовому полі, пише УНН з посиланням на Суспільне.

Як зазначають археологи, раніше там було кладовище загиблих воїнів Першої світової війни та радянського повоєнного періоду.

Цитата

"Відповідно до архівних матеріалів, тут були поховані представники армії Першої світової війни, усіх армій: це армії Австро-Угорської війни, німецької, турецької, російсько-імператорської армії. Розуміємо, що як мінімум у двох арміях тут були також і українці, які воювали в арміях Австро-Угорської монархії", — заявив директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

Деталі

Розкопки ведуться між новими похованнями та хрестом, встановленим на честь Січових стрільців, могили яких зруйнувала радянська влада. Протягом тижня археологи розкопали дві ділянки на Марсовому полі.

"Відповідно до архівних та історичних даних, у міжвоєнний період тут проводилась камасація. Відповідно до документів, тут мали бути повністю вилучені останки, але на превеликий жаль практика показує інакше", — додає Шеремета.

За тиждень розкопок знайшли до 10 останків, серед них — неповні скелети, Припускається, що це можуть бути військові, які померли у госпіталі.

"Наприкінці літа 1944 року Львів зайняла Червона армія, і, очевидно, що прифронтові госпіталі звозили до Львова, як до найбільшого осередку, тих, хто був похований у боях Польщі, Чехословаччини. Щоб не везти кудись далі, їх лікували в найближчому обласному центрі від кордону і тут вмирало найбільше людей", — розповів історик Іван Сварник.

Начальник міського управління архітектури та урбаністики Антон Коломєйцев каже, що у майбутньому на Марсовому полі планують створити місце пам’яті.

"Ми тут говоримо не тільки про місце поховання, а про цілий ареал пам'яті, який буде мати різні формати середовища. З однієї сторони — це місця поховання, а з іншої — сквер "Пам'яті", а в бік вулиці — Меморіальна площа, де буде місце для відзначення важливих дат", — говорить начальник міського управління архітектури та урбаністики Антон Коломєйцев.

За словами Антона Коломєйцева, для цього планують оголосити міжнародний архітектурний конкурс. Також у майбутньому там хочуть розпочати розкопки під плитами посередині поля.

Доповнення

На деокупованій території Миколаївщини ексгумували тіла ще трьох місцевих мешканців.

Українські Національні Новини

Суспільство